SEN NEYİ MERAK EDERSİN? - Bölüm 3


Merak ederek ve öğrenerek yol alır ve gelişir insan. Bu gelişme sırasında da meraklarının yönü insanın da yönünü belirler. Bu hayatın her alanında alacaklı olduğu duygusu ise insanın ileride oluşabilecek duyarsızlığının temeli. Aslında unutmak bir nimet, sınavda karşımıza çıkan soruların can sıkıcı kısımlarını zihinden atıp yolumuza devam etmek için verilen bir nimet iken, insan bunu kendine vereni unutabiliyor, sınavda olduğunu unutabiliyor. 

Nimete kör olmakla başlayan bu sürecin devamı ise şikâyete, memnuniyetsizlik, bencillik, duyarsızlık ve ümitsizliğe doğru devam ediyor. “İnsan bunu nasıl yapar?” dediğimiz olayın arkasında insanı bozan bu süreç var.

Hiç kimsenin bu hayatta olup bitene karşı duyarsızlığı bir günde olmuyor, her şey azdan başlıyor. Az, insanın en çok küçümsediği, görmezden geldiği şey, oysaki tüm bütünlerin başlangıç parçasıdır.



Kullandığımız eşyalarımızdan bozulan olursa nasıl ki vazgeçmiyor ve tamir ettiriyorsak insanın da düzelebileceğini ve onun da bir tamir süreci olduğunu unutmamalıyız. Beklentiler “Hemen şimdi düzelsin” de ancak gerçek öyle değil. Yavaş yavaş bozulan her şeyin yavaş yavaş düzelme ile ilgili bir yolculuğu var.

Zehra, uzun zamandan sonra kendinden çıkıp hayata bir başkası için soru sordu. Belki sorarken farkında bile değildi ama çoktan cevaplar hazırlanmıştı. Çünkü “Soru varsa mutlaka bir cevabı vardı.”

Bencilleşen, duyarsızlaşan her insan için oradan çıkış noktası; kendinden hariç bir şeye soru sorması ile başlar. Zehra da öyle yapmıştı ve ona gelen onlarca cevap vicdanını çok acıtsa da memnundu. İlk kez almadığı eşyalar ve ailece gidilmeyen tatillerin yerine susuz, uykusuz, yorgun ve korkan insanlar için üzülüyordu. Peki, “üzülmek insana iyi gelir mi hiç?” Gelir, eğer üzüntü bir gerçek için ise insana iyi gelir.

Zehra artık anlamıştı, “Kendini sev, sen biriciksin, bu hayat senin, dilediğin gibi yaşa, güçlü ol kendini ezdirme…”




İnsan bu başlıklarla psikolojimi düzelteyim derken aslında kendi özünü bozmuştu. Tüm sorumlusu bu başlıklar değildi elbette… 

Hızlıca hazırlanan hazır yemekler 

Hızlıca yapılan alışverişler 

Hızlıca kurulan ilişkiler ve daha nicesi…

İhtiyaçların yerini isteklerini yerleştirince başlamıştı bu gerileme…

Ve geriledikçe görmezden geldi insan… 

Önce yapılan iyiliği sonra yapılan zulmü görmezden geldi…

Görmezden geldikçe unuttu… 

Soruyu unuttu, testi unuttu, sınavı unuttu…

Unuttukça uzaklaştı… Nerden uzaklaştı? İnsanlığından… 

Şimdi Zehra sorduğu soruların ona gelen cevapları ile hayatı, yaşananları ekranlarda gördüklerini daha gerçekçi irdeliyor ve gerçekten gündemine almış olmanın hissiyatıyla çok daha iyi hissediyordu. Samimi bir boykot, samimi bir protesto, samimi bir algılama yapmayı başarmıştı. Öncesi için pişman ama tamir olan özü için de huzurluydu.

İnsan ancak kendinden çıkıp karşısındakini öncelik verdiğinde başarabiliyor. Bunu yaparak kendi hayatını da iyi ediyor. Duyarlı ve kaliteli insana dönüşüyor. İşte o zaman hedefindeki başarılı ve mutlu insana ulaşmış da oluyor.


SEN NEYİ MERAK EDERSİN? - Bölüm 2


 &

Deneyimsel Tasarım Öğretisi insanın mutlu, başarılı olması ve doyumlu ilişkiler yaşaması için tutarlı, faydalı, uygulanabilir ve anlaşılır bilgiler sunar.

 &

“Bu senin yaşamın…
Bu senin yaşamın ama, beni de ilgilendiriyor!”
Evet, senin yaşamın beni de ilgilendiriyor.
Çünkü; aynı zamanda, aynı seyirci karşısında, aynı sahneyi paylaşıyoruz.

YAHYA HAMURCU

&


&


Yorumlar

  1. Doğru sorular... Doğru cevaplara iletir insanı... Doğru cevaplar doğru sebepler oluşturur... Doğru sebepler ise hakikate ulaştırır✨

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel bir seriydi. ALLAH razı olsun kaleminizden. İç içe bir çok konu kaleme alınmış Birbirine geçiş yapılmış.
    Gerçek ve tutarlı.Her birimizi anlatan makale. Zaman zaman çoğumuzun yaşadığı.Umutvari olmak. En sevgiliye hal arz edilince...🌹

    YanıtlaSil
  3. Bir işin başında zorluk ve üzüntü varsa sonu ferahlıktıt.

    YanıtlaSil
  4. Her şey az ile başlıyor. İyiye de varmak, kötüye de varmak az ile başlıyor.

    YanıtlaSil
  5. Neydi bu hayatta ki amacımız? Hedeflerimle destekliyor muyum? Kaleminize sağlık 🌺

    YanıtlaSil
  6. Çook güzel samimi bir yazıydı, okurken çoook keyif aldım. Emeği geçen herkesin eline sağlık 🌷

    YanıtlaSil
  7. İnsan ancak kendinden çıkıp karşısındakini öncelik verdiğinde kendiyle ilgili problemleri çözülüyor....
    Ne demek acaba bu?

    YanıtlaSil
  8. Ne kadar duru ve öz, ne güzel..

    YanıtlaSil
  9. Benden başkaları da var şu hayatta.

    YanıtlaSil
  10. İnsan merak ettikçe soruyor, sordukça zihni açılıyor, cevapları buldukça irdeliyor, irdeledikçe anlıyor, anladıkça inanıyor ve inandıkça iman ediyor... O zaman her şey merak ile başlıyor... Tabi neyi merak ediyoruz? O da neye inanacağımızla ilgili anahtar oluyor...

    YanıtlaSil
  11. Seri olması ne güzel🥰
    Ellerinize sağlık🌸

    YanıtlaSil
  12. İnsanın soru sorması ne kadar hoş ne kadar doğru. Soru sordukça düşünme başlıyor.

    YanıtlaSil
  13. İnsan düşünmeden bir şeyin doğruluğunu yanlışlığı nasıl kavrayabilir. İrdelemeden faydasını zararını irdelemeden gerçeğe nasıl ulaşabilir. Hiç düşünmez misiniz. Ne kadar da az düşünüyorsunuz. Demek ki insan düşündükten sonra adım atarsa o adım doğru bir adım olur. Eğer anda düşünmeden duyguları aktifken bir adım atarsa o adım yanlış bir adım olur... Doğru şeyleri merak edelim...
    doğru sorular soralım...

    YanıtlaSil
  14. Günümüzdeki insanın sorunu doğru bildiği yanlışları yapması...

    YanıtlaSil
  15. Merak yoksa öğrenme de yok

    YanıtlaSil
  16. Doğru düşünmeler samimiyeti ne denli arttırıyor. Doğru sorular sorabilmek umuduyla...

    YanıtlaSil
  17. Ben de bugün bu konuyu düşünmüştüm; yani insan başkalarının ihtiyaçlarına odaklandığında, hep birilerine katkı vermeye yöneldiğinde aslında kendini unutmuş ihmal etmiş olmuyor, tam tersine kendi hayatının da tatlı tatlı iyileştiğine şahitlik etmeye başlıyor..

    YanıtlaSil
  18. İmkanlar mı bizi daha iyi eden? Yoksa o imkanları başkalarının da faydalanabileceği seviyeye getirmek mi? İnsan yaşadıklarını sahip olduklarını standardı zannediyor... Oysaki biz yaptığımız faydalar ile o iyi sonuçları hak eder olduk. Yaptığımız bencillikler ise bizi daha iyi edecek sandık ama tam zıddıydı... Bencillik bizden iyi sonucu alıp götürdü...

    YanıtlaSil
  19. “Anmak” çok kıymetli bir ifade, bu ifadeyi daha iyi idrak edenlerden olmayı dilerim…

    YanıtlaSil
  20. Samimi soru sormak ve irdeleyerek başlamak…

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KİM KİMDİR?

PIRIL PIRIL BİR SEN(E)

ÇOK AMA AZ