NEDEN GERGİNİM?
Neslihan o gün şiddetli bir baş ağrısıyla uyanmıştı sadece başı değil omuzları, boynu, sırtı da ağrıyordu.
“Geldiğim son nokta, bundan kötüsü olamaz herhalde” diye düşündü. Zaten uzun zamandır gergin ve stresliydi. Yapılması gerekenler omuzlarına yük olmuştu. Üstelik yapması gereken işlerin çoğu için de son gün yaklaşmıştı artık daha fazla bekletme imkânı da yoktu.
Neslihan derin bir ‘offff’ çekti… O sırada telefon çaldı, arayan annesiydi. Neslihan telefonu açmak istemedi, iyi de şu anda meşgule atsa bile annesini geri aramayı ne kadar bekletebilirdi ki?
-Aloo, kızım nasılsın? Dün sesin pek iyi gelmeyince merak ettim, aklım sende kaldı.
Emine Hanım telefonun diğer ucunda gülümsüyordu, Neslihan’ın çocukluğundan beri hiç değişmeyen problemine alışmıştı. Neslihan bir türlü başlayamaz, başlamadıkça stres olurdu. Daha sonra günlerce patlamaya hazır bomba gibi etrafta gezinir dururdu.
-Güzel kızım, ilkokulda da aynıydın artık üniversitedesin, yine aynı. Bir başlasan devamını getireceksin ama başlamadıkça birikiyor işte be yavrum sen de biliyorsun.
-Biliyorum anne de ne yapayım, başlayamıyorum işte! Zor geliyor başlamak, bir de yeni veya ilk defa yapacağım bir konu nereden başlayacağımı da bilmiyorum. Ben başlayana kadar sürem az kalıyor, iyice geriliyorum. Projelerim birikti, son birkaç günüm kaldı ve yetiştiremeyeceğim diye iyice stres yaptım. Başım çatlıyor anne.
-Kaç gün var proje teslimin için?
-5 gün var ama bitmiyor ki, daha sonra da ödev teslimleri başlayacak ve onları da hazırlamam gerekecek. Geçen yıl ders bitirme projemi hatırladın mı? Geç başladığım için yetişmedi ve o dersi ikinci kez almak zorunda kalmıştım. Bu acıyı tekrar yaşamak istemiyorum. Bir plan yaptım kâğıt üzerinde o zamanda bu plana göre yetişmişti. Onu tekrar uygulayacağım anneciğim.
-Kızım başlarken işin bütünü mü seni korkutuyor? O zaman parçalara ayır, en ufak yerinden başla. En kolay gelen yerden. Yapacağın projelerin malzemesini almaktan ya da konuyu araştırıp ilgili kitapları kütüphanede bulmaktan… Yani yeter ki bir başla, hareketin olsun. Er başladıkça işlerin kolaylaşır. Sen işlerini beklettikçe bu sefer gözünde büyüyecek güzel kızım. Hem de öyle büyür ki hem gözünde büyür hem omuzlarında! Çok doğru kendin de buldun önceki zorlandığın yerlerde neleri nasıl yaptığını hatırlatman kendine ne iyi oldu.
Hayatımızda daha önce deneyimlediğimiz ve sonucunu olumlu ya da olumsuz aldığımız şeylere dönüp bakmamız bize daha kolay yol aldıracaktır. Çünkü o konuda bir şey yapmış ve sonuç almışız.
Neslihan başlayamama problemini yıllardır yaşıyor bunu artık çözmek istiyordu. Annesi haklıydı, telefonu kapatıp hemen bir kâğıt kalem aldı ve çalışma masasına oturup düşünmeye başladı.
“Ne yapabilirim? Nereden başlayabilirim?”
➢ İlk hamleyi araya süre koymadan gerçekleştir (Hemen bir bölümünü yıka, kitaplarını kütüphaneden al.)
➢ Gerçekçi bir ajandan olsun, bir güne yapabileceğin kadar iş koy.
➢ Yapman gerekenleri az az ama sürekli yap ki hem yorulma hem sıkılma.
➢ Bir işten yorulunca başka işe koyul (Bir zihinsel, bir fiziksel, bir çamaşır biraz ders gibi)
Neslihan probleminin çözümü için birkaç çözüm bulmuştu. Şöyle bir yokladı kendini ‘şimdiden ağrılarım azaldı, kafamdaki sorularla birlikte…Yaptığı planlama ona çok iyi gelmişti, sıra onu uygulamakta… “Ne sihirli bir şey” diye düşünmekten kendini alamadı. Çatık kaşlarının yerini yüzündeki tebessüm devralmıştı.
Deneyimsel Tasarım Öğretisi insanın mutlu, başarılı olması ve doyumlu ilişkiler yaşaması için tutarlı, faydalı, uygulanabilir ve anlaşılır bilgiler sunar.
&
Evet, senin yaşamın beni de ilgilendiriyor.
İnsan zanlarına kapılıp bazen kitlenebiliyor. Yapması gerekenler onu korkutup kaygılandırabiliyor. Aslında çözüm çok basit ve çok yakında...
YanıtlaSilBunu bir tek yaşayan sen değilsin Neslihan :) Sayende bizde pay aldık :)
YanıtlaSilGüzel tavsiyeleriniz için teşekkürler ❤️
Payımıza düşeni uygulayabilmek nasip olsun ☺️
SilNe çok ihtiyacımız olan şeyler aslında.. insan gününü planlamadığın da ve ertelediğinde aslında bir işin üstüne bir iş daha ekliyor farkında olmadan ve içinden çıkamaz hale geliyor..
YanıtlaSilEvet çok zor kalemi kağıdı eline alıp nereden başlayabilirim diye kağıda dökmek ama bir başlasa neler yapabilecek aslında..
Karar verdiğimize göre o zaman bir kağıt ve bir kaleme ihtiyacımız var..❣️
Başlayamayanlar için güzel bir yazı olmuş 👍
YanıtlaSilAzı küçümsemeyip, az da olsa başladığımızda işlerin akıp gittiğini görürüz.
YanıtlaSilNe kadar güzel bir konu, bir çok kişinin gönlük hayatında yaşadığı tam bir kaos ortamı, verilen stratejiler de herkesin yapabileceği ve yol alabileceği şekilde aktarılmış, kaleminize sağlık
YanıtlaSilHakikaten bir işe başlamadığımızda ve onu nasıl yapacağım diye düşünerek harcadığın enerji, İşin bitmesi için sarfedeceğin toplam enerjiden daha fazla oluyor. O yüzden başlamak yolun yarısı diyorlar sanırım...
YanıtlaSilNasıl yapacağımızı düşünerek stres yüklenip ertelemektense, yapabileceğim en küçük şey ile er başlamak :)
SilTam da bu problemi yaşarken karşıma çıkan bu güzel yazı :)
SilBu yorumun ardından kalkıp başlıyorum inşallah bende
Çok teşekkür ederim ellerinize sağlık 🌸
Harika stratejiler var teşekkür ederiz:)
YanıtlaSilÇamaşırları renklerine ayır 🥰
YanıtlaSilKüçük parçalara ayır, hemen başla ve devam et 😂🥳
İşte bu kadar küçük parçalara bölünebilir aslıdna
SilNe kadar hayattan olmuş… Tebessümle okudum :)
YanıtlaSilStratejileri aldık, cebimize attık… Elinize sağlık 🌷
YanıtlaSilBir kısırdöngü ertelemek. Ertele strese gir stresten ertele iş büyüdükçe daha da strese gir. Halbuki yapmak gereken ufak bi hamle. Gerisi kolay 🌸
YanıtlaSilİnsan gündelik bir çok işi dahi gözünde büyütebiliyor. Sadece bunu bile hatırlasa ne kadar kıymetli
YanıtlaSilBazı insanlar için başlamak ne kadar güç, bi başlasa biterecek. Bazı insanlar da herşeyi başlayıp bırakanlar, onlara da devam ettirmek ne kadar zor. bu iki tip birbirlerine sarılmalılar bence :)
YanıtlaSilPlanlamak ve planlı olmak çok güzel, onu sürekli uygulamak daha da güzel, o kısım toparlayıcı olan.
YanıtlaSilPlan yapmanin hep sıkıcı oldugunu dusunurdum; aklimda aklimda, hallederim derdim ama gecici hafizamizin da bir kotasi var ve insan unutan bir canli... her detayi yazip zihni tembellestirmek istemeyenler bile yapacagi onemli isleri, borcunu, alacagini yazmali hatta bitirdigi isleri de yazsa guzel olur, basarmislik hissi sonraki isler icin motivasyon enerjimize katki verir diye dusundum:)) elinize saglik, cogu kisinin problemine parmak bastiniz...
YanıtlaSilKaleminize sağlık... küçük adımların ne büyük etkisi var...👣
YanıtlaSilBir karınca misali hayatta minik adımları küçümsemememiz gerektiğini anlatmış. Küçük işleri küçümseyerek büyük işleri nasıl başarabiliriz ki?
YanıtlaSilHerkes aynı değil, farklılıklarımız nasıl yönetilir? Asıl mesele bu.
YanıtlaSilBu liste çok işimize yarayacak 🌺
YanıtlaSilAaaaaa ne kadarrr da tanıdık bir problem 😁 o projelerrr baş ağrılarıııı... Neyse ki şimdi çözümünü biliyoruz, ağrıları azaltma vakti!
YanıtlaSilyapılması gerekenler omuzlara yük olmuş... zıddında da yapılması gerekenleri yapınca insan kuş gibi oluyor :)
YanıtlaSilçok basit bir şey aslında; somutlaştır ve en küçük hamleden başla... şeytan insanın istekleri çok olunca nasıl da bilincimizi ele geçiriyor..
YanıtlaSilNe kadar guzel stratejiler verilmis,Okumasi kadar uygulamasi da çok keyiflidir
YanıtlaSilEllerinize saglik...
Kişinin işi gözünde büyütmesi çok büyük bir yanılgı... Parçalara ayırınca işler çok daha kolay oluyor gerçekten.. :)
YanıtlaSilİnsan yapamayacaklarının peşine düşüp yapabileceklerini kaçırıyor.
YanıtlaSil