BEŞ GÜNDE BAMBAŞKA BİR ÇOCUK


Böyle bir başlık hangi annenin dikkatini çekmez ki?

Serap kitapçıda yorgun düşmüş bedeni ile dolaşırken gördüğü bu kitapla birden canlanmıştı. Hızlıca kasaya koştu ve okumak için eve gitmeyi bile beklemeden yolda göz gezdirmeye başladı. Birden kendi kendine “Serap hem yürüyüp hem okuyamazsın. Şimdi düşüp bir yerini kıracaksın al başına iş…” Serap mantığıyla hareket eder, her konuda tedbir alarak hareket ederdi. Evinde de düzen hakimdi hatta bu durum bir tık abartılıydı onun evinde. Çevresinden bu konuda eleştiriler alsa da bir türlü esneyemiyordu. 


deneyimsel tasarım öğretisi


Evleneli çok zaman olmadan anne olmuştu Serap. Bebeği de erkenden dünyaya gelmiş, büyük bir hayati tehlike atlatmışlardı. Bir anda tüm dikkatlerini minik bebeklerine vermişlerdi. O kadar minikti ki ne gözleri belliydi ne de ağladığı… eşi ile sabahlara kadar nöbet tuttukları biricik oğulları Can ilgi ve sevgi içinde ne çabuk büyümüştü.

Can ailenin ilk torunuydu ve annesi ile birlikte hayata tutundukları bir doğum öyküleri olmuştu. İlk olmanın yanı sıra dünyaya geliş öyküsü ile geniş aileye bağış gibiydi her ikisi de. Serap eşi ile aile binasında yaşıyordu. Aile büyükleri Can’ın büyümesine bol bol müdahaleleri yakından şahitlik etmişlerdi.

Serap ve eşi ne kadar hareketli ise biricik Can’da onlar gibi hareketli idi. Kaşla göz arasında her türlü haylazlığı büyük bir gürültüyle yapabiliyordu, kuzeni gibi sessiz de olmuyordu. E tabi etrafında hayran bakışlarla onu izleyen dede, babaanne biricik torunlarına laf söyletmiyordu. “Çocuktur yapar. Aman kırılırsa kırılsın, yenisini alırız yeter ki çocuğun kalbi kırılmasın.” diye diye büyümüştü Can ve okul çağı da gelmişti.  

Büyük bir heyecanla hazırlıklar, bol bol alışverişler yapıldı. Sonunda nihayet artık ders zili çalmıştı. Aslında daha ilk günlerde gelecek günler için işaretler ufak ufak geliyordu ama ne yazık ki Serap onları göremedi. Ta ki son yarı döneme gelindiğinde öğretmenin okula daveti ve söyledikleri ile büyük bir üzüntü oluşmuştu Serap’ta. 


deneyimsel tasarım öğretisi


Akşam olduğunda yüzü düşmüş, dalgın bir şekilde karışıldı eşini. Eşi yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu fark ederek “Bir şey olmuş belli yüzünde güller açıyor” dedi. “Evet, oldu” dedi Serap ve devam etti, “Öğretmen çağırdı bugün malum konu Can, okulda uyumsuzmuş, öğretmeni dinlemiyor verilen görevleri yapmıyormuş, arkadaşlarının emek verdiği resimleri boyayıp karalayıp gülüyormuş. Arkadaşlarından ağlayanlar olmuş… Sonuçta hepsi daha çocuk ama çok utandım çok… Belliydi böyle olacağı ben ne zaman bir şey desem herkes benim karşımda Can’a karşı koruyucu kalkan oldu. Sanki onu benden fazla sevecekler…”

Can anaokulunda da benzer davranışlar sergilemişti fakat o zaman daha küçük diye çok da üzerinde durmamışlardı.

Eşi de sorunların üstüne gitmeyi sevmezdi. Konuşmadıkça arkaya attıkça halloldu zannederdi, yine öyle yaptı. “Yine çok büyütüyorsun çocuk bunlar biz de yaptık zamanında büyüdükçe geçer” deyip geçiştirdi. 

İşte kitap da tam böyle zamanda çıkmıştı karşısına, bir nefeste okudu okumasına ama ne yapacağı yazmıyordu. Zaten kendisinin de fark ettiği onlarca tahlil vardı evet ama “Neden? Nasıl?”  sorularına cevap yoktu, ne olduğu yazılmış ama neden olmuş, nasıl toparlanacak o eksikti…

O kadar heyecan ve hevesle aldığı kitaptan da ne yapacağı ile ilgili bir yöntem bulamamıştı ve derin düşüncelere dalmıştı. Oğlunun uyumsuz olmasının sebeplerini biliyordu, biliyordu bilmesine ama ne çare ki nasıl çözeceğini bilemiyordu. Herkesin onu sevdiğini elbette biliyordu ama bu aşırı sevgi, ilgi Can’a iyi gelmiyordu. 

Can durumdan şikâyetçi değildi tabi her istediği yapılıyor, her yaramazlığına göz yumuluyordu. Ama nasıl benim çocuğum benim için önemliyse, diğer ailelerinde çocukları onlar için o kadar önemliydi. Onların kendi çocuğu yüzünden üzülmesine içi hiç el vermiyordu. Can büyümüştü büyümesine ama onu iyi yetiştiremediğini düşündü. Büyütmekle yetiştirmek farklı şeylerdi…Nasıl yapacak nereden başlayacaktı? 

Hiçbirinin bir günde olmadığının farkındaydı, bu bir süreçti ve birden de düzelmeyecekti ama kolları sıvayıp ne yapması gerektiğini öğrenme zamanı gelmişti artık…


&

Deneyimsel Tasarım Öğretisi insanın mutlu, başarılı olması ve doyumlu ilişkiler yaşaması için tutarlı, faydalı, uygulanabilir ve anlaşılır bilgiler sunar.

 &

"Bir damla, bir damlanın önemidir bardağı taşıran...
Bir damlalar, bir damlalardır bardağı dolduran...
Hangi bardak bir damla ile dolar, diğer damlalar olmadan...
Hangi bardak taşar, damlalarla bir damla olmadan..."

YAHYA HAMURCU

&


&





Yorumlar

  1. Yanıldığımız noktalardan en acısı zamana bırakmak…

    YanıtlaSil
  2. Problemi görmezden geldiğinde, sen görmeden o kadar büyüyor ki, bir bakıyorsun o problemle uğraşmaktan hayatında başka bir şeyi görecek halin kalmamış 🤷‍♀️🤦‍♀️

    YanıtlaSil
  3. Hep kısa yoldan çözüm bulma peşindeyiz
    10 yılda bozduğumuz çocuğu 5 günde toparlamak istiyoruz
    Ama her şeyin de bir bedeli var
    Ancak onu göze aldığımızda o çözümü de hak etmeye başlıyoruz

    YanıtlaSil
  4. İnsan nasıl bozulduğunu anlayamadığında nasıl toparlayacağını da bilemiyor. Aslında her şey Iddında gizli... Ne olunca bozuldu? O zaman ne olmazsa toparlar? Bunun sadece biraz cesaret, zaman ve sabır gerekli sanırım...

    YanıtlaSil
  5. Sorunların çözümü için harekete geçebilmek elini taşın altına koymak ne kadar önemli, herkes başkasından medet umarken

    YanıtlaSil
  6. Yaptığımız yanlışlarla, zamanla büyüttüğümüz problemlerimizin hiçbirşey yapmadan düzelmesini beklemek…

    YanıtlaSil
  7. Aman çocuk kırılmasın diye yapılan herşey, çocuğun başkalarını kırmasına sebep. Yetişememiş, çözüm üretememiş, hazıra konmak isteyen çocuk... Ne acı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evlat diye büyütüyoruz başkasının başına bela oluyor😔

      Sil
  8. Çözebilmek için öncü bir problem olduğunu kabul etmek gerekir. Çevremizde çok gördüğümüz öykülerden bu da. Ne anneler mutlu ne de çocuklar... Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  9. İnsanoğlu problemi görür ama çözümünün hemen yanında olduğunu neden fark edemez?

    YanıtlaSil
  10. Can ilkokula başlamış 7 yaşında. 7 yıldır bu çocuğa yanlış stratejilerle yaklaşılmış. ve sonuçta şımarık kıymet bilmeyen karşıdakine değer vermeyen, dünyanın merkezinde kendisini bilmiş, bütün yaptığı hatalar göz ardı edilmiş bir çocuk yetişmiş. 7 yılda yapılan hatalar 5 günde düzelir mi? İnsan nasıl ilizyonda 5 günde zayıflama 5 günde İngilizce 5 günde çocuk düzelecek... Sıfırdan -7'ye doğru 7 yıl boyunca gidilmiş. Şimdi eksi 7'de sıfıra gelmek için 7 yıl lazım Bir de +7'ye gelmek için 7 yıl lazım... öyle ya gittiğimden daha çok dönülecek yolum var. .. çocuk yetiştirmenin gerçek stratejilerinin verildiği deneyimsel tasarım öğretisi seminerlerine Çok teşekkür ederim... İyi ki varsın deneyimsel öğreti...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel açıklamışsınız
      İnsan hep kolaya kaçmaya meyilli
      Kolay olan da çözüm olmuyor çoğu zaman
      Aksine iyice işleri karıştırıyor

      Sil
  11. Sınırları koyamamak…

    YanıtlaSil
  12. En çok yaşanan problemlerden. Ama çözümsüz problem yaratılmamıştır 😊

    YanıtlaSil
  13. Gercek çözüm zaman ister bedel ister. Gerçek o gerçekliğe kavuşacaktır o zaman..

    YanıtlaSil
  14. Çocuk büyütmek değil önemli olan onu yetiştirebilmek... Ve ne güzel anlatılmış sınır koyabilmek ve gerektiğinde hayır diyebilmek... Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  15. Elinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş. Gerçekten ihtiyacı olanı karşımızdakine verdiğimizde ilişkilerimiz daha anlamlı oluyor.

    YanıtlaSil
  16. Güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık 🌸 çocuk yetiştirmekle büyütmeyi bazen karıştırabiliyoruz.

    YanıtlaSil
  17. İnsan sonuç için acele ediyor
    Diyette de, çocuğunu yetiştirirken de, işe başladığında da… oysa başarı da mutluluk da sabredenlere bir hediye

    YanıtlaSil
  18. İnsan bir anda oluşmayan sorunları bir anda çözmek istiyor ama her şey yavaş yavaş, zamanla ve küçük hareketlerle dönüşüyor gerçekten…

    YanıtlaSil
  19. Eskinin "ben yapamadım" duygusu şimdi "aman sen yap çocuğum"a dönüştü. Peki bu ne kadar iyi geliyor çocuklarımıza?

    YanıtlaSil
  20. Aslında mesele nasıl sorusunu sorabilmek…

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KİM KİMDİR?

PIRIL PIRIL BİR SEN(E)

ÇOK AMA AZ