SON DOKUNUŞ
Bir yılın daha sonuna gelinmişti. Tüm o koşturmaca bitmiş geriye sadece yorgunluğu kalmıştı. Sonra nedense içinin sıkıldığını fark etti Leyla. Öğretmenler odasında kalan son eşyalarını toplarken seneye hangi okulla sözleşme yapabileceğini düşünüyordu. Belki de boş kadro açılmayacaktı, özel derse talim edecekti.
Okulda değer verdiği ve iyi anlaştığı Nebahat Hanım, edebiyat öğretmeniydi. Okulun kadrolu eski öğretmenlerindendi. Leyla’nın yüzünün üzgün ifadesini görünce yanına gelip omzunu sıvazladı. Dolabından aldığı bir kitabın ortasından işaretli bir bölümünü açıp okuması için Leyla’ya uzattı.
Leyla öğretmenler odasındaki tekli koltuğa yerleşerek Edebiyat öğretmenin verdiği kitabı işaretli yerinden okumaya başladı.
***
"Ne garip değil mi? Sevdiğimiz bir şeyler biterken insanın içine bir hüzün basıyor. Bir projenin bitimi hatta bir filmin ya da bir kitabın bitişi. Yaz tatilinin, en sevdiğin pasta diliminin, belki de özlenen bir arkadaşla kahve sohbetinin bitişi. Oysa bir şeyler bitmezse nasıl yeni süreçler başlar ki? Her bitiş başka bir başlangıca sebep değil mi ki bu hayatta... Birbirine sımsıkı bağlı olan düğümlerin açılması gibi.
Verdiğimiz emekler boşa gitmez… günün sonunda, “elime ne geçti?” ye değil de “ben neler yaptım, ne gibi sorulara cevap verdim, ne öğrendim ve ne öğrettim, kime ne faydam oldu?” ya bakabilmek. İşte bunlar da bir sonraki süreci dizayn edecek olanlar.
Bir işin sonuna geldiğimizdeki son dokunuşlar…
Bir işe, neşesi ve ümit ile başlayanlar o iş biterken de kârlı çıkarlar. Çünkü son dokunuşlar tasarımın etkisini katlar.
Bir ressamın resminde ki son fırça dokunuşları gibi. Yapabileceğinin en iyisini yapmış olarak bitirmek… Bu insanı hem mutlu eder hem de sonraki üretimi için ona ilave motivasyon, güç, marifet ekler.
Hatta bunun bir adım ilerisi ise, yapman gerekeni bitirdikten sonra daha da fazla güzellik ve fayda katmandır. Her süreci yapmak zorunda olmadığım ekstraları yaparak bitirmek, işte bu en ufak işlerimizi bile festivale çeviriyor gerçekten.
Mesleği güzel buketler hazırlamak olan çiçekçi karşındakine bir kucak neşe ve bir ağız dolusu gülümseme verebilmek için elindeki tüm ince kaslarını kullanır. Ortalama 4-5 dakikalık kısacık sürecini en iyi şekilde bitirmeye, en iyisini teslim etmeye çalışır. En güzel fiyonk ve paketle sarmaya, not kağıdını bile süslemeye çalışır.
Son dokunuşun kıymetini çocuklarımıza da öğretsek güzel olmaz mı?
- Bir okul döneminin son ziline kadar okula gitseler, hatta karneden sonra herkes eve koşarken öğretmenin yanına gidip tekrar teşekkür edebilse, yaz tatilinde “yardım edebileceğim bir işi var mı?” diye sorsa mesela.
- Sözleşmesi biten çalışanın son gününde dahi ofisini ondan sonra kullanacak olana temiz ve düzenli bırakması…
- Mağazada elbise deneyen birinin vakti varsa üstüne olmayan, denediği kıyafetleri askılarına yerleştirip tezgahtarın eline teşekkür ederek teslim etmesi…
- Trenden inen yolcu arkasına bakarak, koltukta bırakılmış gariban bir pet şişeyi alırken yüzünden yorgunluğu belli vagon görevlisine bir gülümseme vermesi…
- Restorandan ayrılırken oturduğu koltuğunu yumuşak bir hareketle yerine itmesi insanın, teşekkürünü uzuvlarıyla da göstermesi…
Hayat bize, büyük küçük, iç içe geçmiş spiraller gibi sahneler sunar. Hepsine kıymet vererek başlamak, öyle ilerlemek ve yine kıymet vererek bitirmek. Bunu başardığımızda bizi insan olarak ne seviyelere çıkaracak, yollarımız hangi ana yollara, ara yollara açılacak hayal bile edemeyiz.
O halde sen, yeni hayatını nasıl dizayn etmek istersin?"
***
Leyla okuduğu sayfa bitince muzip bir bakış attı arkadaşına, hafif bir gülümseme yayıldı yüzüne... O an çıkması gerekiyordu ama “ziyarete geleceğim” dedi çokça teşekkür ettikten sonra... “hem 5D’deki başarılı öğrencilere yemek sözüm vardı, şimdi hatırladım...” dedi ve bunun bir bitiş değil yeni bir başlangıç olduğunu düşünerek ayrıldı okuldan…
Deneyimsel Tasarım Öğretisi insanın mutlu, başarılı olması ve doyumlu ilişkiler yaşaması için tutarlı, faydalı, uygulanabilir ve anlaşılır bilgiler sunar.
&
Evrende harika işleyen bir düzen var. Gündüzün başlaması için gecenin bitmesi yada ilkbaharın gelmesi için kışın bitmesi gibi. İnsan da küçük bir evren.Bu düzen bizde de böyle işliyor.Hayatın içinden çok güzel bir yazı olmuş, emeğinize sağlık ☺️🌷
YanıtlaSilo son dokunuşu bir anımsasak... biz ise daha çok kurtulmak istiyoruz içinde olduğumuz her süreçten... bu yüzden değil mi hep bu acelemiz...
YanıtlaSilİş çıkışı, gün bitimi, ders sonu, yemek sonrası hepsinde kullanılabilecek inanılmaz bir strateji
YanıtlaSilSabah işe geldiğinde günaydın demek yine o kadar zor değil ama akşam çıkarken de aynı enerji ve güleryüzle iyi akşamlar demek her yiğidin harcı değil :)
SilHayatını dizayn etmek...
YanıtlaSilEn kıymetli dokunuşlardan biri...
Ne kıymetli bir ilim ki...
Başlangıcı ve bitişi insana nasıl dizayn edebileceğini öğreten...
Sevdiren....
Ümitvari olmasına sebep...
Yazdığı okunanlara selam olsun.... 🪻
Her bitiş bir başlangıç aslında çok güzel bi yazı kaleminize sağlık
YanıtlaSil🌻🌻🌻
SilBitişlerin sonundaki hüznü alan sihirli cümle her bitiş bir başlangıç… emeğinize sağlık
YanıtlaSilgüzel bakabilmek, kıymetlendirmek... İş arkadaşını, öğretmenini, aileni, çevrendekileri...
YanıtlaSilKapıyı kapattığımız gibi yeni kapılar açılır 😊🧡
YanıtlaSil💗
SilÖzellikle son sahnelerin insanların zihninde kalıcı bir etkisi var. Dolayısıyla süreçlerin sonunda imzamızı nasıl attığımız çok önemli gerçekten.
YanıtlaSilimajı iyi yapabilmek:)
SilNasip Olsun :)
SilBu yazı benim de yüzümde tebessüm bıraktı. Elinize sağlık🌺
YanıtlaSilKaleminize sağlık
YanıtlaSilHer bitiş bir başlangıç ...çok güzel bir yazı kaleminize sağlık.
YanıtlaSilYaptığımız, söylediğimiz hiçbir şey kaybolmuyor adeta görünmez günlüklerimizde kayıtlı havada asılı kalıyorsa başlangıçlar ile bitişler de birbirinin öz kardeşi, dip dibeler; aslında aradaki her eylemimiz de öyle... O zaman asıl kıymetli olan ve özen isteyen "an" olmuş oluyor... Tabii bu pop kültürdeki "anını yaşa" dan bambaşka bir şey hatta onun zıddı...
YanıtlaSilGeleceğine kıymet veren anına dikkat eder....."An"a hak ettiğini vermek dileğiyle..
İnsan bilmediğinden korkar. Yeni başlangıçlar, bilinmedik yollar bazen insanı korkutuyor. Cesaret neydi? Korktuğun halde devam edebilmekti.
YanıtlaSilSon dokunuşlar… Emeğinize sağlık 🌷
YanıtlaSilNe güzel bir kapanış görmediğimiz alanlarda ise ne güzel bir başlangıç ❤️ doğru hamleler hayat kurtarır 🌷
YanıtlaSil💜
SilNe güzel bir bakış açısı gösterdiniz bize…
YanıtlaSilHer son bir başlangıçtı ve her son yeni başlayacak olan süreci dizayn ediyordu..
Tıpkı Üniversite sınavına iyi hazırlanan öğrencinin üniversitedeki bölümünü dizayn etmesi gibi..
Tıpkı iş yerinde işini çok iyi yapan bir elemanın bir üst sahnesini dizayn etmesi gibi…
Ne güzel bir yazı; sonları nasıl dizayn ediyorsak, aşkında ondan sonra açılan kapılar da ona göre dizayn oluyor muhakkak… Her son, yeni bir başlangıç, ne güzel…🌻
YanıtlaSilÇok şükür 🌻
SilKaleminize sağlık insan hep nasıl başlayacağını düşünür de bazen nasıl bitiş yapacağımızı atlıyoruz. Halbuki her başlangıcı dizayn eden bitişlerdeki tepkilerimizdir... :) Çok güzel farkındalığı arttırcak bir yazı olmuş emeğinize sağlık :)))
YanıtlaSilNe ince düşünceler. Kaleminize sağlık.
YanıtlaSilSon hamlelerin önemi… 🌱
YanıtlaSilBir şey biterken bile aynı özeni gösteriyor olmak :) ne kadar değerli
YanıtlaSilEllerinize sağlık. :)
YanıtlaSilBir şeyi başlatmak kolaydır, bitirmenin nasıl güzel olduğunu görüyoruz. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSil