BİZİM HANIM NİYE BÖYLE?
Emekli öğretmen Bedri Amca ve eşi Neriman Teyze Muğla’nın en güzel köylerinden birinde yaşıyorlardı. Bedri amca mesleği gereği uzun yıllar Türkiye’nin birçok şehrinde görev yapmıştı. Tabi kolay değil, her tayin dönemi çoluk, çocuk evi, eşyası taşınıp durmak. Bu konuda en büyük destekçisi de eşi oluyordu.
Artık emekli olduktan sonra Muğla’ya yerleşmiş ve orada yaşamlarını sürdürüyorlardı.
Neriman Teyze insanlarla ilişki kurmayı çok severdi. Gittiği her yerde onu seven ve yalnız bırakmayan arkadaşları olurdu. Burada da yeni komşularından oldukça memnundu. Yakın bir zamanda İstanbul’dan gelecek çocuklarının haberini almışlardı. Neriman Teyze onların en sevdiği yemekleri yapmakla meşguldü. Tabi komşuları da her zamanki gibi yardıma gelmişlerdi.
Bedri Amca ise insanlarla ilişki kurmakta eşi kadar iyi değildi. Hatta bazen eşinin yeni insanlarla tanışması, her gittiği ortamda birilerinin tanıdık çıkması garibine giderdi. Yeni gittikleri şehre alışmak ve uyumlanma da zorlanan Bedri Amca olurdu. Eşi Neriman ve küçük kızı gittikleri yerde insanlarla ne de çabuk kaynaşıyorlardı. Hatta bir defasında bir şehrin lehçesi ile konuşmayı bile becermeleri onu hayrete düşürmüştü.
Bazı zamanlar rahatsızlığını dile getirir, “Ne gerek var yeni insan tanımaya, nasıl olsa yine tayinimiz çıkacak ve gideceğiz. Her davet edene gitmesek, evde otursak olmaz mı?” diye söylenip dururdu.
İnsanın uyumlandığı yerde yaşamı kolaylaşmaya başlıyordu. Bedri Amca için uyumlanmak zordu, çünkü değişiklikleri hemen kabul etmiyordu. Ama eşiyle yaşadığı yıllar içinde ona bakarak bu özelliğini zorlansa da geliştirmeye başlamıştı. Artık köyde dostları vardı. Arada hobi olarak çalıştığı marangoz atölyesine gelen çocuklarla ve bahçesindeki çiçekleriyle bile güzel ilişkileri vardı.
İnsan zıttında olan özelliklerinin üstüne gittiğinde ne kadar da iyi hissediyordu. Eskiden zor gelirdi birilerine uyumlanmak, onlarla ilişki kurmak. Şimdi ise hemen “Hayır” demek yerine, uyumsuz olmamak için kendine süre veriyordu. Doğru yerlerde kabul etmeyi öğrenmişti.
Neriman Teyze için ise tam zıttında bir durum vardı. Herkesle uyumlanıyor, çabuk ilişki kuruyor, kimseye “Hayır” diyemiyordu. Bu durum da bazen onu zor durumda bırakabiliyordu. Her şeye “Evet” demek yanlışların artmasına neden oluyordu. İnsan yanlışa da evet demeli miydi?
O da zamanla Bedri Amca’dan öğrenmişti, ilişkilerinde bazen “Hayır” denmesi gerektiğini. Artık hemen “Evet” diyeceği sırada düşünüp irdeliyordu. Doğru yerde “Evet” demek ama yanlışı gördüğünde “Hayır” diyebilmek ne zordu başlarda ama yine de pes etmedi Neriman Teyze.
Bedri Amca ve Neriman Teyze birbirlerine iyi gelmişlerdi, besleyip büyütmüşlerdi hem kendilerini hem ilişkilerini.
Hayattaki insanlar bize bir şeyler öğretmek için var. “İyi ki var!” diye de gülümsedi düşünürken Bedri Amca. İnsan, etrafına baktığında zor gelen iyi davranışları modelleyebilir, kendine katabilir ve kendini geliştirebilir. Çünkü doğuştan gelen özelliklerimiz bizim için kolaydır. Önemli olan zoru yapabilmek, kendinde olmayanı kendine katabilmektir.
“Neriman’da olup da beğenmeyip şikayet ettiğim özellikleri meğer benim hayatta en zorlandığım yerlermiş. Hayat aslında ihtiyacım olanı en yakınıma koyuvermiş usulca, fark etmemi bekleyerek sabırla…Aslında hayat kolay ama zorlaştıran bizleriz. Şikayet etmeyip doğru algıladığımızda mutluluk da beraberinde geliyormuş” diye düşündü çiçeklerini severken.
Bu kadar yıllık öğretmenlikten sonra hala öğreniyordu Bedri Amca…
Deneyimsel Tasarım Öğretisi insanın mutlu, başarılı olması ve doyumlu ilişkiler yaşaması için tutarlı, faydalı, uygulanabilir ve anlaşılır bilgiler sunar.
&
YAHYA HAMURCU
Hayırda Hayır var 😃 Gerçekten bazen olaylara kendimizi o kadar çok kaptırıyoruz ki ipi sımsıkı tutalım derken ellerimiz yara bere içinde kalıyor... Bazen en iyisi zorlamamak. Su akıyor ve yatağını buluyor bu konuda belki her insanın bunu görmeye ihtiyacı var. 😞
YanıtlaSilBedri Amca'nın bunları fark etmesi ne güzel geç olmadan. insanın insanlara bakış açısı değişiyor, özellikle de gıcık olduklarına... Meğer şifam buymuş, diyor.
YanıtlaSilHayatta ömür boyu süren bir öğrenme sürecindeyiz.bunu farkedemeyince karşılaştığımız herşey şikayet sebebi oluyor. Farkedebilsek ne güzel olur🌸
YanıtlaSilUyumun önemi çok güzel anlatılmış… ellerinize sağlık
YanıtlaSilBedri amca uyumlanarak aslında kendi hayatını kolaylaştırdı 😅
YanıtlaSilZıtlıkların uyumu...
YanıtlaSilİnsan hayat boyunca öğrenir, istese de istemese de...
YanıtlaSilSürece ne kadar hızlı uyumlanırsak değişen ortama o kadar kolay alışırız ve bu da belki bir çok problemin oluşmasına engel olur, kaleminize sağlık...
YanıtlaSil👏🏻👏🏻🌸🤍
YanıtlaSilBu tatlı çift gibi birisinden de şunu duymuştum, "zamanla eşimin bazı özelliklerini kendime aldığımı fark ettim." ama bu durum onu memnun etmiş belliydi :) tıpkı Bedri amca gibi...
YanıtlaSilKaleminize sağlık
YanıtlaSilNe kdar garip benim iyi olduğum konuda yakınımdakiler zorlanıyor, benim zorlandığım konularda da onlar iyi ve biz yan yana konulmuşuz
YanıtlaSilBu yazi ayni biz;)) kaleminize 'ellerinize sağlik...
YanıtlaSilHayat ne kadar destekliyor aslında bizi.
YanıtlaSilBizim gelişmemiz için zıttımızda olanı yanı başımıza bırakıp usulca bizi izliyor..
Aslında ne kadar keyifli bir düzen..🥰
insanın kendisine karakter katabilmesi...
YanıtlaSilİnsan aslında tam zıttı karakterdeki kişiyle kendinin çıkıntı olan taraflarını yumuşatıyor. Hep aynı tip insanlarla birlikte olsak aşırılığa gidiyoruz. Ve hep kendimizin haklı olduğunu zannediyoruz. Şifamızın zıttımızda ve yakınımızda olduğunu kabul edince gelişim başlıyor 💐🙌🏼
YanıtlaSilCok tatli hikaye, gözlerim doldu... bir cift iki tekten olusuyor ama iki tekin toplamindan cok daha fazlasi cikiyor ortaya... birlesmenin mucizesi...tabii fark edebilene:))
YanıtlaSilAslında bize fayda ve keyif veren bizden farklı olan o başkaları, anlamadığımızda bizi nasıl da çıkmaz bir sokağa sürüklüyor. Anladığımızda ise gül bahçe :)
YanıtlaSilÖğrenme merakla başlar ve onun yaşı yoktur🌹
YanıtlaSilİlişki kurmanın önemini insan sonradan anlıyor. Hayat zıttımda özelliklere sahip kişilerle biraraya getirip bizi geliştiriyor neyseki :)
YanıtlaSilEllerinize sağlık 🌸
"Hayat en ihtiyacımız olanı en dibimize koyar" Ne anlamlı, ne müjde verici bir cümle.. Anlayabilenlerden olmak dileğiyle..
YanıtlaSilAllah birbirimize böyle şifa olacağımız insanlarla karşılaştırsın
YanıtlaSilGözümün öününde Bedri amcalar, Neriman teyzeler canlandı :))
YanıtlaSilAyy Neriman teyze ve Bedri amca, ne tatlısınız 😁 “İnsan zıttında olan özelliklerinin üstüne gittiğinde ne kadar da iyi hissediyordu.” Ne kadar doğru… Hele bir de amaca vardıysa bu iş. Kaleminize sağlık :)
YanıtlaSilDengelenmek için hayatın bize getirdiği nimetlere verdiğimiz tepki genelde gıcık olmak oluyor :) o zaman o gıcıklara bir daha bakmak gerek sanırım :)
YanıtlaSil“Ne gerek var yeni insan tanımaya, nasıl olsa yine tayinimiz çıkacak ve gideceğiz.” Bedri amcaya tam hak vermiştim ki yazının devamını okuyunca fikrim değişti. Zorlandığımız insanlar iyi ki varlar, bizi geliştiriyorlar :)
YanıtlaSil