BİRAZ SAYGI
Sinirden elleri titriyor, kalbinin atış hızı göğüs kafesinin inip kalkmasından belli oluyordu. Nefes alışı bile üzüntüsünü ve gerginliğini ortaya çıkarmıştı Vildan'ın. ‘Biraz saygı ya, beklediğim sadece biraz saygı!’ hayıflanarak içeriye girdi. Gün içinde yaşadıkları canını çok sıkmıştı. ‘Ne emekler verdim bu kuruma ama gördüğüm muameleye bak!’ diye devam etti.
- Hayırdır Vildan ne oldu?
Aylin, ofiste en iyi anlaştığı arkadaşıydı Vildan'ın.
- Daha ne olabilir ki? Kaç yaşına gelmiş kadınım bu davranışlar, bu sözler edilir mi bana?
- Ne sözü? Sakinleş gel otur koltuğa da anlat, ne oldu?
- Satın alma departmanındaki Caner Bey yok mu? Zaten çok hoşlanmıyoruz birbirimizden ama bu kadarı da fazla. Acil istediği dosyalarda eksik raporlar varmış. Ne panikliğim kaldı, ne kaç yıldır boşa çalışmışlığım… Dalga geçmesi mi dersin, aşağılayıcı konuşması mı dersin… Hayır yani ne kadar emek sarf ettiğimi hepiniz biliyorsunuz. Kimsenin yapmadığı işleri üstlendim sırf istediler diye. Gecemi gündüzüme katıp çalıştım. Kendime ayırdığım zamandan çaldım buraya harcadım. Şehir dışına mı çıkılacak, ben atladım. Gördüğüm muameleye bak! Kimse kimseyi sevmek zorunda değil ama saygı göstermek zorunda, yanlış mı düşünüyorum Aylin!
- Caner Bey’e de dedin mi bunları peki?
- Yok demedim, şimdi sıkıntı olmasın diye ama olacak şey değil. Kaç zamandır böyle ama biliyor musun? Beraber çalışmaya başlayalı nereden baksan bir sene oldu. Ben onun ne yanlışlarını kapattım. Ne istediyse vaktinden önce yapıp ilettim. Bir tane eksik bir şey oldu ettiği laflara bak. Hep böyle yapıyor ama. Sonunda patlayacağım O da görecek!
Vildan’ın hayatından küçük bir kesit aslında yaşadığı bu olay. Hayatında düşkün olduğu yerler veya kişilere en çok emek veren o olurdu. Karşılığı ise genelde nankörlük ile sonuçlanırdı. Vildan fedakardı, önceliği karşısındakine verirdi, ince fikirliydi ama insanlar bu yaptıklarının kıymetini bilmiyordu ona göre.
Kimse onun doğum gününü hatırlamaz, nelerden hoşlanıp nelerden hoşlanmadığına dikkat etmezdi. Borç verip geri alamayan, arkadaş toplantılarında çağrılmayı unutulan hep o olurdu. Kendisi ise tam aksine bunlara çok önem verirdi. İnsanlar için hani derler ya “saçını süpürge etmek” öyle davranırdı..
Vildan neredeyse yarım saat Aylin’e dert yanmıştı. Onu sessizce dinlediğini fark edince de onay alma ihtiyacı hissetti.
- Haksız mıyım ama sen söyle? Ben daha ne yapayım?
- Belki de ihtiyacın olan şey yapmamaktır. Yanlış olan bu kadar çok yapmandır sevgili Vildan’cığım.
- Nasıl yani?
-Şöyle ki, insan iyi niyetle davranışlar sergiler ancak beklediğini alamayınca yaptığı şeyin miktarını arttırır. Daha fazla yapmaya başlar. Ortaya koyduğu davranışın istediği sonuca götüren yol olmayabileceği aklına gelmez. Belki işin sırrı, daha da çok yapmak değil kıvamında yapmaktır.
Biraz duraksadı Vildan, çok da anlam veremedi Aylin’in sözlerine ama en azından biraz daha sakinleşmişti. “Bunu düşüneceğim” diye geçirdi içinden.
İnsan bazen iyilik yapacağım derken yanlış yapar ama farkında olamaz. Eşinin her istediğini yapmak, onun görevlerini de üstlenmek ona iyilik yapmak değildir. Çocuğunun her istediğine evet demek ona, onun sorumluluklarını da omuzlamak insan için sadece yüktür. İyilik ise yapıp ettiklerimizi doğru ölçüde yapabilmektir. Yani tam tadında…
Yoksa bir insan çıkmazın içinde döner durur.
Oysa, insana iyi olmak yakışır.
Deneyimsel Tasarım Öğretisi insanın mutlu, başarılı olması ve doyumlu ilişkiler yaşaması için tutarlı, faydalı, uygulanabilir ve anlaşılır bilgiler sunar.
&
&
&
Belki de kimse bizden saçımızı süpürge etmemizi istemiyordur.
YanıtlaSilO yüzden de iyiliğin, merhametin ve dahasının üzerindeki kavram karmaşasını kaldırmak lazım 🌺
YanıtlaSil‘İnsana iyi olmak yakışır’ ne güzel bir cümle…. İyi olamasak da iyiye varmaya niyetimiz var:)
YanıtlaSilKırık kalpleri çoğaltacak söylem ve eylemlerden kaçınmak. Konuştuğumuz ve yaptığımız her şeyi şu gerçeği bilerek yapmak.; bana ne fayda sağladı?🌹
YanıtlaSilEn çok yaşadığımız ilişki problemi… Saçımı süpürge ettim, karşılığı bu muydu :(
YanıtlaSilAynen, ne çok kullanırız bu cümleyi… daha ne yapayım senin için, canımı vermediğim kaldı onu da al, karşılığı bu muydu? Gibi gibi
SilYemeklerdeki tuz kıvamının önemi gibi, insanda da kıvam önemlidir :) Tuz tabi ki tadı artırır ama fazla olunca da tadı kaçırır, o zaman bizim de tat kaçırmayan kıvamında insanlar olmamız gerekir ki hayatımızın tadı olsun değil mi? 💖✨
YanıtlaSilİnsan iyinin kötünün doğrunun yanlışın ne olduğunu bilmediğinde. “İyilik” adı altında haddini aşıyor.. En çok da kendine karşı..
YanıtlaSilAyakkabı bağlayabilecek yaşta olan çocuğun ayakkabısını bağlayan ebeveyn, çocuğuna da başkalarına yük olmayı öğretir.
YanıtlaSilİnsan hep en çok emek verdiği yerden gol yiyor, en çok bedel ödediği yerden nankörlük görüyor
YanıtlaSilNe kadar gol yediğimiz ve saçımı süpürge ettim diye yakınlığımız noktalar… Neydi… Çözüm zıddında gizli :) emeğinize sağlık
YanıtlaSilAsıl iyilik yaptığın şeyin miktarını ayarlayabilmek ve dengeleri bozmamakmış. Kaleminize sağlık
YanıtlaSilİnsana yakışan en iyi takı, iyilik 😊
YanıtlaSilBugün aldığım bir tepki üstüne okuduğum bu yazı ile nerede nasıl mizanı bozduğumu anladım. Allah rrazı olsun 🌸
YanıtlaSilDengenin hayatımızın heryerinde olduğuna dikkat çeken bir yazı olmuş ve çok güzel olmuş 💕
İnsan yapıp ettikleri ile karşı tarafın kendisine nasıl davranacağını seçer. üstüne vazife olandan fazlasını yapmak karşı tarafa iyilik değil kendine haksızlıktır.
YanıtlaSilHep bir denge istiyor hayat
YanıtlaSilHERŞEY OPTİMDA KIYMETLİDİR.
YanıtlaSilNeden Çok fazla iyi olmak istiyoruz buna bakmalıyız. beğenilmek içinse birine tavize giriyor sonuçta
YanıtlaSilFarkında olmadan iyilik namına yapılan doğru bildiğimiz yanlışlar... İnsana en iyi iyilik sorumluluklarını yerine getirebilir seviyeye gelmesi için destek olmak sanırım...
YanıtlaSilSaçını süpürge etme, saçına ombre yaptır Vildan :) Miktar arttırma hatası, insan düşüyor işte :(
YanıtlaSil:)
SilKimseyi bilmiyorum ama hayat gerçekten istemiyor ;) kıvam… her şey kıvamında guzell
SilYani KIVAM iyidir!
YanıtlaSilİyilik için, yardım için, destek için diyerek nerede duracağımızı nerede yavaşlayacağımızı bilmeden davranıyoruz. Sonrada şikayet, beklenti, sarpa saran ilişkiler…
YanıtlaSilHalbuki keşke her yaşadığımız olayı dışarıdan bakıp deşifre edebilsek değil mi?😊
Hayatta en kıymetli şeylerden biri dengede ilişkiler.
YanıtlaSilŞikayet ederken karşımızdakindenn 'haklısın'ı duymak istiyoruz ama bize hiçbir şey kazandırmıyor
YanıtlaSilKıvam bir kere bozulunca hayatımız nasıl da etkileniyor...
YanıtlaSilÇok veriyor olmak çok iyi olduğumuz anlamına gelmiyor aslında.. ne kadar güzel anlatılmış, emeğinize sağlık.. 🌸
YanıtlaSil