YETERİNCE TEMİZ Mİ?



Annesinin tatlı seslenişiyle uyanmıştı güne Esra, bugün büyük gündü. Aylardır üzerinde çalıştığı “Görünen ve Görünmeyen Temizlik” konusu hakkında bir seminer verecekti. Daha önce de seminer verdiği olmuştu ama bu başkaydı Esra için. Sunuma hazırlanırken edindiği bilgiler onu da çok hayret ettirmişti. “Bu bilgileri mutlaka duyurmalıyım” diye hedef belirlemişti kendine. Gece yatmadan konuların üzerinden tekrar geçip, son kontrollerini yapmıştı. Sıra o güzel bilgileri aktarmaya gelmişti. Annesinin tekrar seslendiğini duydu;

- Esraaa yavrum uyan hadi, aylardır beklediğin güne geç mi kalmak istiyorsun yoksa. Kahvaltı hazır, hadi gel kahvaltını da yap ki daha iyi aktarabilesin sunumunu evladım.

- Tamam anneciğim, geliyorum. Şu mis gibi kokuya kim hayır diyebilir ki zaten!

Koşar adımlarla banyoya gidip yüzünü yıkadı. Mutfağa geldiğinde şahane bir masa gördü. Annesinin, yaptığı poğaçalar gibi yumuşacık bir kalbi vardı.  Esra ile birlikte o da çok şey öğrenmişti bu süreçte. 

Kahvaltıdan sonra hızlıca hazırlanıp konuşmasını yapacağı gösteri merkezine gittiler. Sahne ve salon o kadar güzel dizayn edilmiş ki; kapıdan giren düzene hayran kalabiliyordu. Temizliği hatırlatan soft tonlar tercih edilmişti konsept olarak. Esra da severdi bu tonları. 

Salon beklediğinden de fazla kalabalıktı ve artık söz Esra’daydı;

"Merhaba, öncelikle hepiniz kıymetli vaktinizden ayırıp katılım sağladığınız için çok teşekkür ederim.

Şehirlerin, ülkelerin, toplumların, insanın bozulduğunu, iyi olandan saptığını, gösteren ilk işaret kirlenmedir.  Bu kirlenme çok farklı şekillerde bizlere aktarılır. Hepinizin aklına iklimsel değişimleri etkileyen çevre kirliliği geldi değil mi? Ne yazık ki konu sadece çöp yığınları ya da müsilaj değil elbette…

Günümüzün en büyük problemlerinden biri aslında; 'temiz içerikli ürün bulamama'. Çünkü temiz içerikli şeylerden o kadar uzaklaştık ki; marketten alacağımız bir şeyin güvenilirliğini iyice araştırma ihtiyacı duyar olduk. Yine aynı oranla, temiz içerikli ürün arayışındaki insanların sayısı da gün geçtikçe artmaya başladı. Kozmetik sektöründen tutun da hijyen ürünlerine, gıda malzemelerinden kıyafetlere kadar... 

 


Hastalıklar çeşitlendikçe ve yaygınlaştıkça insanların yaşam tarzları yeniden düşünülmeye başlandı. İnsan sağlığına zararlı kimyasallar, mikro plastikler, yapısı bozulmuş besinler, bilinçsiz ilaç tüketimi, her yanımızı sarmış elektromanyetik dalga üreten cihazlar, vücudun biyokimyasını bozan stres ve toksik duygu durumları... Belki de bunların arasında en garip ve en tutarsız olanları; temizleme iddiasında olup aksine daha çok kirleten "temizlik malzemeleri" ve iyileştirme iddiasında olup da insanı hasta edebilen bazı “ilaçlar”dır...

Aslında hepsi suni olanın doğal olana baskın gelmesidir. Gerçeğin yerini sahtesinin almasıyla ilgili bir durumdur...

İhtiyaç fazlası ve hızlı üretim, kestirmelere ve anlık çözümlere yöneltti insanları; kârı maksimize etmeye çalışan taraflar arttıkça doğal olan süreçler de çok yavaş ve zor gelmeye başladı çünkü... 

Oysa çiçeğin açma süresi belliydi, pamuğun yetişme ve hasat etme süresi, kozanın oluşma şekli, bonfile tabağa gelmeden verilen emeklerin miktarı belliydi. Cam veya seramik bir kabın üretim süresi, koyunların yünlerinin kırpılması sıklığı, her meyvenin mevsimi belliydi... Gelişen teknolojiyle beraber bu işlemlerin bir miktar daha hızlı yapılması anlaşılabilirdi ama konu hiç o kadarla kalmadı.

Peki temizlenme ihtiyacı sadece somut şeylerle mi sınırlı kaldı? 

Her şeyde olduğu gibi bunda da somut ve soyut dip dibeydi. Bedenimiz ve ruhumuz bir bütündü, görebilene... Tükettiğimiz şeyler sadece midemize aldığımız, kokladığımız ya da dokunduğumuz şeyler değil elbette. Gördüklerimiz ve işittiklerimiz de bizi kirletir. Anlam veremediğimiz bir iç sıkıntısı olarak hayatımızı gölgeler. 

Başka insanlarla dalga geçilen, birilerinin çekiştirildiği, hatta iftira atıldığı ortamların kirli olmadığını, pis kokmadığını kim iddia edebilir ki? Çok net olan ama üstünde pek düşünmediğimiz bir gerçek daha... Masummuş gibi gelse de başkalarının hayatlarını sürekli sosyal medyada izlemek bile zihnimizi kirletir bir süre sonra...

İnsan neyle vakit geçirirse, neyin içinden geçerse ona benzer, ona dönüşür bir süre sonra... Birkaç saat aktarda ya da esans satan bir yerde oturan ile demircide oturan aynı kokar mı?



O zaman temizlik neydi? Hem kendimiz hem ortamlarımız nasıl temiz olacak, nasıl temiz kalacak?

Kirli olandan, bize iyi gelmeyen her şeyden uzak durmaya çalışarak... Gördüğümüz ve göremediğimiz zararlı şeylerden kaçınarak.

Sahici olan, özü bozulmamış olanlar; sahteden, kirli şeylerden, kirli süreçlerden uzak kalanlar, uzak kalmaya çalışanlar... Bu insanların sayıları artsa ne iyi olur. Temiz olma, temiz kalma yönünde hedeflerimiz olabilse. Düşüncesi bile ne güzel oldu, tertemiz, mis gibi...

Şunu da unutmayalım ki;

Sahtelik hiçbir zaman insana iyi gelmedi, hayatın hiçbir alanında...

Dinlediğiniz için teşekkür ederim", diyerek ayrıldı sahneden Esra. 

Bahsettiği şey toplumun genel ihtiyaçlarından biridir. 

Temiz beslenmek de insan için çok önemli bir harekettir.  

O halde her konuda temizlenmeyle ilgili karar almaya ne dersiniz?



 &

Deneyimsel Tasarım Öğretisi insanın mutlu, başarılı olması ve doyumlu ilişkiler yaşaması için tutarlı, faydalı, uygulanabilir ve anlaşılır bilgiler sunar. 

&

"İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri,
En büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi.
Aynadaki kişi…
Tek başına neler yapabileceğini keşfet!"

YAHYA HAMURCU

&


&

 KİM KİMDİR

İLİŞKİLERDE USTALIK

BAŞARI PSİKOLOJİSİ


Yorumlar

  1. Ne kadar uzaklaşmış ve uzaklaşmaya teşvik edilmişiz her anlamdaki temizlik konusunda...

    YanıtlaSil
  2. "Sahtelik hiçbir zaman insana iyi gelmedi..." Kaleminize sağlık🤍

    YanıtlaSil
  3. Güncele çok güzel vurgu yapılmış. Ne güzel bı aktarım olmuş. Elinize sağlık ❤️

    YanıtlaSil
  4. Temizlik, ne kıymetlidir insana

    YanıtlaSil
  5. Her konuda temizlenenlerden temiz olanlardan olmak duasıyla ☺️

    YanıtlaSil
  6. Haydi karar alalııııım deriiim. Elinize sağlık 🌼

    YanıtlaSil
  7. Bozulma kirlenmeyle başlar..

    YanıtlaSil
  8. Kaleminize sağlık..🍃

    Kendimi seminerin bir koltuğunda oturuyormuş gibi hissettim..
    İnsan nerede çok vakit geçirir ise oraya dönüşüyor orası kokuyor, yanındaki kişiye benzemeye başlıyor..🌿

    Ne kadar kıymetli bilgiler..

    YanıtlaSil
  9. Kirli olandan, bize iyi gelmeyen her şeyden uzak durmaya çalışarak... Hem gördüğümüz hem de göremediğimiz zararlı şeylerden kaçınarak...

    YanıtlaSil
  10. Temiz içeriği bulmak ne kadar kıymetli miktarı oynamadan temizi kısmını o kadar kapattık ki…

    YanıtlaSil
  11. Aslında eskiden temizliğin soyuta bakan kısmını da çok iyi benimsemiş insanlar, "Zehra nişanlanmış, ay maşAllah çok temiz bir çocuk" derdi mesela teyzeler, kıyafetinin temizliğini kastetmiyordu elbet, temizliğe bir paket olarak bütüncül bakıyordu.

    Sonra sonra davranışlardaki ve genel olarak yaşam stilindeki temizliği ihmal eder olduk... her şey birbiriyle bağlantılı, temiz yaşamak için hem ruhu, hem bedeni, hem ortamları korumak lazım; çocuklarımıza da temizlik bilincini böyle vermeliyiz, toprak çamur yıkanınca geçer gider hatta iyi gelir bedene ama yediği, dinlediği, gördüğü, kokladığı, dokunduğu kirlere, suniliklere dikkat etmeli.. Şimdi alışveriş ve insanlarla iletişim çok daha ciddi bir iş oldu işte..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. Doğal olan kendi haline, doğal olmayan içine katkı konulmuş olan...o da insana iyi gelmeyen temiz alışkanlıklarımız olması dileğiyle.

    YanıtlaSil
  13. Okurken keyif almak bir yandan da öğrenmek... Çok güzel bir yazı olmuş gerçekten :)

    YanıtlaSil
  14. Bir şarkı sözü der ki: " Biz büyüdük ve kirlendi dünya..."

    YanıtlaSil
  15. Sonun gelmesi için neden bu kadar acele ediyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şey daha hızlı olunca artan zamanda da daha hayırlı bir iş yapmıyoruz ki

      Sil
  16. Sahtelik hiçbir zaman insana iyi gelmedi, hayatın hiçbir alanında... Ne kadar da doğru!

    YanıtlaSil
  17. Zihinsel kirlilik de en kötüsü sanki..

    YanıtlaSil
  18. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  19. Güncel olaylara çok güzel değinilmiş. İnsan temizliği sadece bulunduğu mekanın dağınıklığını toplamak veya tozunu almak zannediyor. Halbuki insanın en büyük temizliği yediklerinin içeriğidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Somutta evet... yavas yavas farkediyor insanlar bu gercegi..

      Sil
  20. İnsan yine yanıldı... Gerçeğin yerini sahte ile doldurmaya çalıştı. Ama sahtelik hiçbir zaman insana iyi gelmedi.

    YanıtlaSil
  21. Kirli olanı algılamaktan, içimize almaktan vazgeçtiğimizde temiz olanları farketmeler de başlıyor ☺️

    YanıtlaSil
  22. Temiz kalmaya çalışmak en iyisi YOKSA temizlemek de bir mesai

    YanıtlaSil
  23. Yeniden düşünmemize sebep oldunuz bu değerli yaziniz icin teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KİM KİMDİR?

PIRIL PIRIL BİR SEN(E)

ÇOK AMA AZ