EVRENSEL DİL
Galata Kulesinin orada bir çay ocağının, kaldırımın üzerine koyduğu taburelerden birine oturdu ve kendine bir çay söyleyip etrafına bakındı. Ne kadar birbirinden farklı ve ne kadar çok insan vardı. Ne zaman kafası karışsa tek başına bir yere çekilip, saatlerce etrafı izler ve düşünürdü Cansu. Üniversite okumak için geldiği şehrin en çok bu yanını sevmişti. Kalabalıktı ama kendi başına çekileceği bir yer bulmakta bir o kadar kolaydı…
Cansu üniversite okurken zorlanacağını düşünmüştü, ilk yılında anladı ki üniversite insanları anlamaktan daha kolaydı. Cansu çevresindeki insanları anlayamıyor, sıkça hayal kırıklığı yaşıyordu. Bu yüzden onlara karşı daha mesafeli olmaya karar vermişti taa ki Fuat karşısına çıkana kadar. Bu sefer de hayal kırıklığı yaşamaktan korkuyor ama Fuat’a bir şans vermek istiyordu. Yine kafası çok karışmıştı…
Fuat bir yıldır Cansu’nun peşinden koşuyor, kalbini kazanmak için her türlü yolu deniyordu. Koridorlarda uzaktan uzağa Cansu’ya bakıyor, arada bir çiçek yolluyor, her fırsatta konuşmaya çalışıyordu. Zamanla bu durum Cansu’nun da hoşuna gitmeye başlamıştı. Fuat her seferinde Cansu’ya deliler gibi âşık olduğunu, onun için her şeyi göze alacağını, onsuz nefes alamayacağını, onu çok sevdiğini, hayatının sonuna kadar onunla olmak istediğini söylüyordu. Fuat duygularını her fırsatta ifade ediyordu ama Cansu emin olamıyordu. Ona garip gelen, kafasında oturtamadığı şeyler vardı.
Bir insan hem âşık olup hem sevebilir miydi mesela, sevgi mi aşk mı nasıl anlaşılırdı ya da heves miydi Fuat'ın duyguları?
Seven bir insanın ahvali ile aşık bir insanın ahvali arasında ki fark neydi mesela?
Derin bir iç çekti Cansu, çayından bir yudum içti ve masanın üzerinde duran kitabına baktı. “Bir hastalığın belirtileri evrenseldi, o belirtileri dünyanın neresinde bir doktor görse, belirtilerden hastalığın ne olduğunu anlardı. O hastalığın süreci nedir, neler fayda verir tüm dünyada bu aynıydı.”
İnsan dünyanın neresinde olursa olsun pi sayısı deyince herkes aynı şeyi anlardı. ‘Keşke kavramların da evrensel bir dili olsa’ diye düşündü. Bana göre, sana göre, bir düşünüre göre değil de bir tanımı olsa da dünyanın neresinde söylenirse söylensin aynı şey anlaşılsa. Hatta bir kavramlar sözlüğü olsa, öyle bir sözlük ki dünyanın neresinde olursa olsun bir insan baktığında o kavramı anlasa. Bir doktorun belirtilere bakıp hastalığı anladığı gibi. O zaman işler de netleşir, kolaylaşırdı. Hayali bile güzel geldi...
Kavramlar sözlüğünü elinde tuttuğunu düşündü, S harfini bulup sevgi ne demek diye baktı, H harfini bulup heves ne demek, peki aşk ne demek? Kavramlar ortaya çıkınca kafa karışıklığı da ortadan kalkıyordu. Kavramların anlamlarını içeren kavram bilimi, yani epistemoloji.
“Ablaaaa dalmışsın, bi çay daha alır mısın’’ diye sordu çaycı, Cansu evet anlamında kafasını salladı. Çay isteyip istemediğine karar vermesi birkaç saniye sürmüştü, peki ya Fuat’ı hayatında istiyor muydu? Buna nasıl karar verecekti? Gerçekten mutlu olabilecekler miydi? Gerçekten mutlu ilişkilerin sırrı neydi? Mutluluk ne demekti?
Deneyimsel Tasarım Öğretisi insanın mutlu, başarılı olması ve doyumlu ilişkiler yaşaması için tutarlı, faydalı, uygulanabilir ve anlaşılır bilgiler sunar.
&
"Milyarlarca insan içinde, 'bir' kişinin ne önemi olabilir ki?
Bunun cevabını, o 'bir' kişiye sorun!"
YAHYA HAMURCU
Ne kadar ihtiyaç karşılayan bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık..🌺
YanıtlaSilİnsan bir sürece başlarken tanımlama yapıp; bu nedir ve ben bunu yaptığımda nasıl olucak yapmadığımda nasıl olcak sorusunun cevabını verdiğinde kafası çok rahatlıyor.. insan tanımlayamadığında ne tepki vereceğini bilemiyor tıpkı Cansu gibi..:)
Karar vermek önemli ama daha önemlisi öncesinde yeterince üzerinde düşünüyor muyuz :)
YanıtlaSilKarar sandığımız şey de gerçekten bir karar mı yoksa sadece isteğimiz mi?
SilBelirsizlik ortadan kalkınca nasıl da zihin rahatlıyor
YanıtlaSilKavramların gerçek anlamını bilince insan ne yapması gerektiğini de öngörebilir oluyor. Kaleminize sağlık🌷
YanıtlaSilİnsan gerçeği bilmeyince nasıl da bocalayıp çaresiz kalıyor..Önemli seçimler neye göre yapılır ki? Gerçeğini bilmezsen.. İnsan nasıl anlar doğru olduğunu? Hayatta herseyin bir cevabı var :) Deneyimsel tasarım öğretisi ile :)
YanıtlaSilİnsan gerçeği bilmeyince nasıl da bocalayıp çaresiz kalıyor..Önemli seçimler neye göre yapılır ki? Gerçeğini bilmezsen.. İnsan nasıl anlar doğru olduğunu? Hayatta herseyin bir cevabı var :) Deneyimsel tasarım öğretisi ile :)
YanıtlaSil👏🏻
SilKavramları ayrıştırdığında zihin nasıl rahatlıyor ve karar vermek kolaylaşıyor :)
YanıtlaSilEllerinize sağlık🌸
İnsan neyi isteyip neyi istemediğini belirleyince kararı daha kolay verebiliyor.
YanıtlaSilBunun için de neyi neden yaptığını bilmeye bir amaca ihtiyacı var insanın
Silİnsanın kafasını karıştıran belirsizlik ve karmaşa. Yoksa herşey net olsa fayda ne zarar ne, belli olmuş olsa kim seçer zararı.
YanıtlaSilO halde doğru karar verebilmek için kavramları netleştirmek gerek.
Herkes kafasına göre yorumlayınca çıkarımıza göre zararı da fayda zanneder hale geliyoruz
SilDevamı olacak mı??? Cansu'nun kafasındaki tutarsızlıklar ne? Neye göre nasıl karar verecek acaba :)?
YanıtlaSilAh netlik ne kadar önemli bir şeysin.. ☺️
YanıtlaSilKavramları anlamak hakikaten zihin açıcı oluyor. Diğer türlüsü netliğe engel olduğu gibi kafa karışıklığı da yapıyor sanki...
YanıtlaSilKavramlar sözlüğü de fena fikir değilmiş sanki 🤩🥰
YanıtlaSilİnsan anlamadan nasıl karar verebilir? Hele ki anladım zannediyorsa o zaman aldığı kararlar ne kadar doğru olabilir ki
YanıtlaSilEpistemoloji hakkinda hayatin icinden ne guzel bir ornek verilmis!
YanıtlaSilAz once bir arkadasim mesajinda demis ki, dogru ve makul gorecelidir... ben de dusunuyordum, hayir, dunyanin her yerinde her zaman herkes icin dogru ve makul (dengeli, iliman) aynidir; sadece olayin, durumun detaylarini bilmedigimizden ya da ihmal ettigimizden her durumda farkli bir dogru yonetiyor gibi algilayabiliriz, ne buyuk bir kaos.. insan kendi kendini kapsa sokan bir canli...
Çünkü kavramlar netleşince insan o kadar net karar veriyordu. Fakat iç içe girince anlaşılmazlıklarla baş başa kalıyordu.. Kavramın "gerçek" anlamını bilmek inanılmaz konfor sağlıyor gerçekten... Kaleminize sağlık.. 😊
YanıtlaSilKavramlarım gerçek anlamını bilmek inanılmaz konfor sağlıyor gerçekten. Doğru kapıdan girmek gibi... Fakat iç içe girince her bir kelime, o zaman iç karışıklar da başlıyor... Kaleminize sağlık 😊
YanıtlaSilHer şeyin gerçeğini bilince insan doğru seçimler yapabilir.
YanıtlaSilBilmediğimiz bir sürü baharat dolu kutular olsa ama üzerinde ne olduğu yazmasa mesela ne olur? İnsan bazen yanlışlıkla acı yer, bazen yemeğin içine tatlı baharat atar tadı kaçar Ve bir sürü malzeme ziyan olur. Hayatta böyle kavramları ve gerçeği bilmeyince nereden nasıl tepki vereceğini bilmeden hareket eder. Çok şey ziyan olabilir. Deneyimsel Tasarım Öğretisi bize kavramların gerçek anlamlarını ve yasaların ilmini vererek iyiye varmamızı sağlıyor. Çok güzel bir yazı olmuş kaleminize sağlık 👏
YanıtlaSilBir şeyleri belirgin hale getirebilmek…
YanıtlaSil