BAĞLILIK MI BAĞIMLILIK MI?
Aykut, mahallede herkesin sevdiği, başı sıkıştığında yanına koştuğu, komşu teyzelerin yardımcısı, çocukların ağabeyiydi. Aykut, kırk yaşlarına gelmiş ama hiç evlenmemişti. Bu yüzden komşu teyzeler ona hayırlı kısmet bulmayı görev edinmişlerdi.
Her gördükleri bekar kızı Aykut’a anlatıp onu ikna etmeye çalışıyorlardı. Aykut ise hiçbirini kabul etmiyordu. Aslında onun gönlünde hala üniversite zamanından bu yana unutamadığı Füsun vardı.
Neden hala onu unutamamıştı? Füsun’a bağlı mıydı? Bağımlı mıydı? durup düşündü.
İlişkilerinin başında ikisi de çok mutluydu. Aykut, Füsun için her şeyi yapmaya hazırdı. Öyle çok emek verdi ki sevdiği kız için, gözlerinin içine bakıp ne istiyorsa itiraz etmeden kabul ediyordu. Onu düşünmeden edemiyordu. Nereye baksa onu görür olmuştu adeta. Füsun da onu seviyordu aslında.
Ta ki zaman geçip Aykut için dünya, Füsun’dan ibaret oluncaya kadar… Füsun’u memnun etmek için ne kadar uğraşırsa uğraşsın memnun edemiyordu. Karşılıksız bir sevgi olmuştu sanki.
Bu kadar ilgi ise Füsun'u adeta boğar hale getirmişti. Aykut olmadığı zamanlar arkadaşlarına “Siz nasıl görüyorsunuz bilmiyorum ama bu ilişki beni fena halde sıktı. Nefes almak istiyorum. Günde yirmi kez arıyor. Telefonum açık çalışıyor oldum neredeyse. Her güne bir plan, benimde kendime ait özel hayatım var değil mi ama?” Füsun'un kız arkadaşları Aykut eniştelerinin bu ilgisine hayran kalıyor Füsun’unda ilgisizliğini şımarıklık olarak görüyorlardı.
Kim ne düşünürse düşünsün veya ne konuşursa konuşsun Füsun artık bu ilişkiyi bitirmeye karar vermişti. Ara ara ilgisizliği ve aramalara dönmeyerek bu durumu ima ediyordu. Aykut ise Füsun'un onu terk edeceğini aklından bile geçirmiyordu.
Sonunda ise Füsun planını gerçekleştirdi ve Aykut’a, “İlişkimiz yürümüyor ben seninle mutlu değilim, ayrılmak istiyorum.” diye düşüncelerini açıkladı.
Aykut boğazında düğümlenmiş sözlerle kalakaldı ve sinir bozulmasının efekti olan gülümseme ile “Sen şaka mı yapıyorsun? Seni deliler gibi seven beni nasıl terk etmeyi düşünürsün. Benim bu ilişkimiz için yaptıklarıma karşılık sen neler söylüyorsun?
Füsun daha fazla orada kalarak dinlemek istemiyordu ve bir an önce kaçarcasına Aykut’un yanından uzaklaştı. Ona göre bitti ve kurtuldu gözüyle bakıyordu. Ama Aykut için filmin senaryosu değişmişti adeta. Füsun onun için mesele olmuştu. Onu nasıl terk ederdi, bu kolay kabul edilecek bir durum değildi. Aykut acı çekiyor, sevdiğini sandığı kişinin de onunla aynı acıyı paylaşmasını istiyordu.
Sevmek bu muydu gerçekten?
Peki bir ilişkide işler buraya nasıl geliyordu?
İlişki kurduğumuz kişilerle aramızda bir bağ oluşmaktaydı. İşte bu bağın dengesi ile ilişkiden alınan lezzet arasında bir alaka vardı. İnsan ne kadar o bağı dengede tutarsa ve karşısındakine de tutma payı bırakırsa ilişkisi de o kadar kaliteli oluyordu.
Körü körüne bağlılık olduğunda ya da “Ondan başkasıyla yaşayamam.” diyecek duruma gelindiğinde artık dengeler bozulmaya başlıyor ve denge bozulduğunda ise ilişkideki sevgi, yerini aşırılığa ve bağımlılığa bırakıyordu.
İlişkide dengenin varlığı, kişileri birbirine bağlı kılıyor ve sevgiyi doğuruyordu fakat dengeler bozulup bağımlılığa döndüğünde oradan huzur ve mutluluk kaçıyordu.
Vazgeçebilecek gücünün olduğu yerde bağlı kalabiliyordu insan…
Vazgeçebilecek gücünün olmadığı yerde ise bağımlılık başlıyordu...
Kâinatta olduğu gibi insanın içinde de bir denge vardır. İnsan o dengeyi koruduğunda mutlu ve huzurlu olabiliyordu.
O zaman ilişkimizdeki dengeyi nasıl korumalıyız?
&
Deneyimsel Tasarım Öğretisi insanın mutlu, başarılı olması ve doyumlu ilişkiler yaşaması için tutarlı, faydalı, uygulanabilir ve anlaşılır bilgiler sunar.
&
Aslında bu çok önemli değildir…
Mesele iyi insanlarla birlikte olabilmek, iyi insanlarla iyi ilişki kurabilmektir…”
Sanırım çoğu kişinin yanıldığı yer burası... Daha fazla ilgi ve onun adına onun işlerini yapıyor olmak ile daha fazla sevgi elde edeceğini zannetmek... İşte tam bir yanıldı :(
YanıtlaSilİlişkilerde dengeyi bilmeden insan doğru yapıyorum derken yanlışa düşebiliyor. Oysa sadece kıvamdı gerçek olan
YanıtlaSilO kıvamı bi yakalasam bırakmıycam😅
Silİlişkilerde dengenin önemini ne güzel anlatmışsınız👌
YanıtlaSilKaleminize sağlık 🌸
YanıtlaSilDenge de bir ilişki uzun süreli olabilir ve iki kişi de birbirine zül etmemiş, huzurlu, mutlu bir hayatı olabilir... Dengede kalabilenlerden olalım inşallah kaleminize sağlık...
YanıtlaSilTüm dünyanın sadece bir kişiden ibaret olduğunu düşünmek… insan nasıl da kendini o konuma düşürüveriyor. 8 milyar insanın yarısı kadın olsa kalan 4 milyardan bir tane çıkınca kaç kalıyor demişti bir gün derste hocam… 4 Milyar eksi 1 😂🙈
YanıtlaSilKeşke ilk okuldaki hocalarımızda bu hesaplamayı kabul etseydi 😁
Silİletişimlerimizi bize fayda verecek güçlü bağlara çevirmemiz güzel ama onları da sınırlar dahilinde tutabilmek daha da güzel
YanıtlaSilKim bilir hangi bağımlılıklarımızla dengeleri bozduk. İlişkideki de 2 tarafı en yıpratan şey oluyor? Dönüp nerelerde dengeleri bozmuşum diye bakmak ne iyi gelir...
YanıtlaSilKaçan kovalanıyor gerçekten de ama nereye kadar? Ve insan insanın bağımlılığı olabiliyor :(
YanıtlaSilİlişkilerin hayrına aşırılıktan uzak durmak olsa gerek :)
YanıtlaSilBağ kurmanın yasalarına hakim olmak gerek 🧡
YanıtlaSilİnsan ilişkideyken farkına varmadan bazı hatalar yapıyor ve bu tüm dengeleri alt üst ediyor gerçekten. O yüzden sanrım sürekli Rabbimizi hatırlamak ve kıvama gelmeyi hatırda tutmak gerek...
YanıtlaSilİstiyoruz ki bana aşırı düşlün olsun, çılgınlar gibi sevelim :) ama böyle bir gerçekliğin olmadığını bilmiyoruz
YanıtlaSilİki tali yol birleştiğinde trafiğin akması için, birinci ve ikinci taliden teker teker arabaların yola girmesi lazım.
YanıtlaSilAynı mantıkla ilişkiye bakarsak, kişilerin birbirine verdiği emek sevgi zaman kaynak, her neyse; bir kadından bir erkekten olmalı.
Sürekli kadın veya sürekli erkekten olunca o başka bir şey oluyor.
Sonra Aykut kör, Füsun şımardı oluyor.
İlişki akmıyor
Denge, bunu anlasak ilişkilerimiz çok değişir sanırım
YanıtlaSilDengede olmak için ne yapmak gerek, zıddına yerlere mi bilinç vermek gerekir acaba?
SilAşırılıklardan uzak dengede ilişkilerle hayat keyifli hale geliyor. Kaleminize sağlık
YanıtlaSilHer şey çok güzel başlarken nasıl da kıvam bozuluyor? Ve insan miktarı arttırarak çözebileceğini zannediyor. İlmini bilenler, bir şekilde deneyim transferi yaparak çözümü görebilenler dışında tabi
YanıtlaSilDenge insanın aradığı kıvam aslında. Keyif aldığı yer. Keşke bunun daha fazlası alsam diyip dengeyi bozmasak :)
YanıtlaSilİlişkide her tarafın kendine ait alanları olmalı. Sürekli beraber olmayı istemek ve aramak, kontrol etmek ilişkiye balta vurmak demek.
YanıtlaSilDengenin bozulduğu her yer problem yaşadığımız yer. O zaman problemin çözümü denge tutturabilmekte. Ne çok fazla ne çok az mesele denge…
YanıtlaSilDengeleri anlatan çok güzel bir yazı olmuş, emeğinize sağlık…
YanıtlaSil