ÇOCUKLAR DA FARKLIDIR
Yeşim, ailesiyle doğum günü daveti için yola çıkmıştı. Güneş parıltısıyla etrafı kaplamıştı ve gökyüzü maviliği ile içine neşe veriyordu. Kızının okuldan arkadaşının doğum günüydü. Mekana gelmişlerdi. Yeşim arabadan derin bir nefes alarak indi. Küçük kızının kemerini açar açmaz fırlayacağını biliyordu ve öyle de oldu. Eşine seslendi,
“Ben topuklularla koşamam, acele et de Mina’ya sen göz kulak ol Şükrücüğüm.”
Mina öyle hızlı hareket ediyordu ki annesiyle babası gözleriyle bile ona yetişmekte zorlanıyorlardı. Hep birlikte hızlı adımlarla davet edildikleri kafeye girdiler. Mekanda iki büyük tahta masayı birleştirmişler, bir tarafı yetişkinler bir tarafı da çocuklar için ayırmışlardı.
Yeşim, yetişkinlerle çocuk masasının kesiştiği sandalyeye oturdu. Bir yandan çocukları izliyor, bir yandan da yetişkinlerin sohbetlerini dinliyordu. Tabi gündem çocuklardı.
Onları izlerken şunu fark etti, çocuklardan bazıları kızı Mina gibi çok hareketli, kimi çocuk sürekli sağına soluna laf yetiştirmekle meşgul. Bazı çocukların da varlığı anlaşılmıyor. Onlar bir kenarda sessizce diğerlerinin ne yaptığını anlamaya çalışır gibi oturmuşlar. “Ay ne uslu çocuk bunlar” dedirtir türden. Yeşim içinden “Çocuklar da farklı farklı, tıpkı yetişkinler gibi.” diye geçirdi.
O görüntüler ve hayallere dalmışken birden annelerden biri;
“Ayyy bizimki bir oyuncağı sevdi mi tamam artık, elinden düşürmez, uzun zaman oynar onunla. Sevdiğini seviyor sevmediğinin yüzüne bakmıyor. Yeter ki ona alışsın, zaman geçsin üstünden. Eskimiş ayakkabılarını, kıyafetlerini giymese de saklar. Küçük gelenleri kimseye vermek istemez müzeye koyacak sanki.” cümlenin peşine kahkahasını eklediği anda,
Pullu gömleği ile dikkat çeken bir başka anne söze karıştı,
“Semih de masa başı etkinliklerden çabuk sıkılıyor. Hemen dikkati dağılıveriyor. Bakıyorum başka anneler çocuklarıyla ne güzel etkinlik yapıyor. Yok, bizimki iki yapıyor hemen sıkılıyor. Masanın başından kalkıp atlamaya, zıplamaya, bir yerlere tırmanmaya başlıyor. Tutabilene bravo. Öğretmeni de sınıfta hareket halinde olmasından şikayetçi.”
Poğaçaları koklayarak yiyen başka bir anne de;
“Bizim Zehra’mız de kendi bildiğini okuyor. Çoğu zaman ben ne dersem tersini yapıyor. Zaten fikrimizi de sormaz. Ne isterse onu giyiyor, bu nasıl bir şey anlamadım. Geçenlerde, sevdiği kışlık bir elbisesi vardı sen onu giy gel. Babasıyla ne kadar olmadığını anlatmaya çalışsak da “Bence olmuş, ben beğendim.” dedi ve odasına gitti.
Çocuğu kucağından inmeyen bir başka anne devam etti sohbete katılarak;
Bizimki de kimseyle konuşmaz, mızmızlanır, gelir böyle yanıma yapışır kalır.” dedi iç çekerek.
Kızı arkadaş canlısı olan anne de;
“Baksanıza bizimki de kim çağırsa yanına gidiyor, biri alıp gitse gider yani sen de kimsin demez. Geleceği için çok endişeleniyorum!”
Yeşim, bir annelere baktı, bir de çocuklara… Yetişkinler ne kadar farklıysa birbirinden, çocuklar da o kadar farklıydı aslında.
Yaşanılan çoğu problem aslında farklılıkları algılayamamaktan o farklılıkları yönetememekten kaynaklanıyordu.
Peki, bu kadar farklılıkla başa çıkmanın bir yolu var mıdır? diye düşündü. Sonra aklına ilkokul öğretmenleri geldi. Bir sınıf dolusu çocuk. Hepsinin dersi dinleyişi farklı, oturuşu farklı, hassasiyeti farklı, öğrenme stili farklı… Çoğu da daha dönem bitmeden okumayı yazmayı öğreniyordu… Demek ki mevzu, farklılığı anlayabilme ve farklılığı yönetme becerisi idi.
Eve gidince ilk iş, bilinç verip bu farklılıkları anlayabileceği bir yol aramak olacaktı. Çünkü küçük kızını ne kadar iyi tanırsa onu o kadar iyi yetiştirebilirdi. Mevzu çocuğu büyütmek değil aynı zamanda da onu yetiştirmek ve hayata hazırlamaktı.
Peki Yeşim’in bu isteği için neleri bilmesi gerekiyordu?
&
Deneyimsel Tasarım Öğretisi insanın mutlu, başarılı olması ve doyumlu ilişkiler yaşaması için tutarlı, faydalı, uygulanabilir ve anlaşılır bilgiler sunar.
&
Bunun cevabını, o 'bir' kişiye sorun!"
'bir' kişinin ne önemi olabilir ki?
YAHYA HAMURCU
Kaleminize sağlık
YanıtlaSilÇok keyifli bir yazı olmuş :) Zehra bana çok tanıdık geldi ;) Kaleminize sağlık🌸
YanıtlaSil☺️
SilKaleminize sağlık…🤍
YanıtlaSilİnsanı tanımak, insanın gerçeğini bilmek…
Bir insanı yetiştirmek için onun farklılığını bilmek yetiştirebilmek için ne kıymetli aslında…
Yeşim bir “kim kimdir” alsa fena olmaz gibi ☺️🌺
YanıtlaSilBüyütmek ve yetiştirmek arasındaki farkı anlamak ne kadar kıymetli
YanıtlaSilKaleminize sağlıl💐
Keşke bilse o anneler babalar her bir farklılığın aslında zenginlik olduğunu…
YanıtlaSilAslında insan her türlü haliyle farklı olduğunun işaretlerini bize veriyor. Çocuk yaşlarda bile belli bu... Buna rağmen biz insanlar hep karşımızdakileri bize benzetme çabasını ya da benzemeyenleri anormal görme mücadelemizi bir türlü burakamıyoruz... Her şey kabulle başlıyor sanırım. Önce anlamak ve kabul etmek...
YanıtlaSilFarklı oluşumuzu kabul edersek çocuk yetiştirmek daha keyifli hale gelir….
YanıtlaSilHer çocuk annenin ihtiyacı doğrultusunda davranıyor sanki :)
YanıtlaSilÇocuklar acaba bizi dengeliyorlar ya da törpülüyorlar mı?
SilBir farklılığı bilmek nerelere götürüyor :) Anne evladının temsilini , seçimlerini, neyden hoşlanıp neye meyilli olduğunu fark ettiğinde artık şikayet ile zayıflayan ilişkisini daha sıkı bağ haline dönüştürebiliyor.
YanıtlaSilİlişkilerimizin kalitesi için insanları ve en önemlisi kendimizi iyi tanıyor olmamız gerekiyor.. Farklılıkları bilen ilişkisini yönetiyor.. Emeğinize sağlık, çok detaylı akıcı bir yazı olmuş 🌸
YanıtlaSilPeki o zaman Kim Kimdir? :)
YanıtlaSilSanki çocuk olunca her şey yönetilebilir olacakmış gibi geliyor insana ama daha o yaştan başlıyor farklılıklar. Ne kdr erken anlaşılırsa o kdr erken yönetilebiliyor
YanıtlaSilFarklılıkları yönetmeyi bilmek demiş yazar. Gerçekten de öyle... İşte o zaman insan yol alabiliyor :)
YanıtlaSilPayımıza düşenden razı olursak ancak anlayabiliyoruz onun bize şifa olduğunu...
YanıtlaSilÖnce çocuktaki farklılığı anlama, sonra çözümü bulmada yani önce anlamak , sonra o farklılığı yönetmek
YanıtlaSilİyi ki farklılıklar var hayatımızda. Her şeyin aynı olduğunu düşününce öğrenmenin de bir anlamı kalmazdı.
YanıtlaSilSadece farklılığın normal olduğunu anlamak ve ona uyumlanmak bile büyük bir şey sanırım...
YanıtlaSilBenim çocuğum çok farklı diyor her anne ama o çocuktaki farklılığı nasıl yöneteceğinin yöntemini bulamayabiliyor. Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilBu yazıyı okuduktan sonra çevremdeki çocukları düşünmeye başladım. Nasıl özelliklere sahipler, farklılıkları-benzerlikleri neler🤔
YanıtlaSilYeşim, hemen bir " kim kimdir" almalısın.
YanıtlaSil