“HAYIR” DEMEK İSTİYORUM
Ayşe aceleyle yatağından kalktı, gözlüklerini takıp saate bakmaya çalıştı. O da ne? İşe gitmek için çok geç kalmıştı. Hemen hazırlanıp evden çıktı ve otobüse yetişmek için koşmaya başladı.
Ayşe’nin evi işyerine yaklaşık bir saat uzaklıktaydı. Otobüste giderken ya kitap okur ya müzik dinler ya da zihninde, geçen günlerin kritiğini yapardı. Şimdi yine yoldaydı ve dün olanların kritiğini döndürüyordu zihninde. “Orada hayır demeliydin Ayşe! Neden hemen tamam dedin sanki? Ağzından hiç mi hayır çıkamıyor senin? Bak diyeceğin şey şu ‘Hayır’ ama nerde sende o yürek?”
Ayşe’nin kendinde en sevmediği özelliği hayır diyemeyişiydi. Birisi ondan bir şey istediğinde hayır diyemez, yapmaması gereken şeyleri yaparken bulurdu kendini.
Ekip arkadaşı Zeynep bazen işe gelmiyor ve işlerini halletmesi için de sürekli Ayşe’den yardım istiyordu. İşe gelse dahi bazı işlerden kaçıyor ve Ayşe’nin hayır diyemediğini bildiği için işleri genellikle onun üzerine yıkıyordu. Ayşe bu durumun farkında olsa da bir şey diyemiyordu. Hayır dediğinde Zeynep’in onun hakkında kötü düşüncelere kapılmasından endişe ediyordu. Sahi neydi Ayşe’nin hayır diyememesinin altında yatan sebep?
Bir gün Ayşe ve ekibi yine bir proje üstünde çalışıyorlardı. Ekip müdürü Zeynep’ten ertesi gün için bir rapor çıkarmasını istedi. Zeynep ise hemen Ayşe’ye bir mesaj atarak “Ayşe benim bu akşam yeğenimin doğum günü partisi var. Bu raporu senin halledeceğini düşünüyorum. Öptüm seni” diye yazdı. Ayşe yolda giderken “Şimdi nasıl hayır desem ki? 'Yapamam' dediğimde kesinlikle bir daha benimle konuşmaz” şeklinde düşüncelere kapıldı. Aslında Ayşe’nin de o akşam şehir dışından misafirleri gelecekti ve bu raporu yetiştirmesi mümkün değildi.
Bu durumda bile “Hayır” diyememek Ayşe’nin bayağı canını sıkmıştı. Ne yapacağını bilemediği durumlarda hep teyzesini arardı. Teyzesi olaylar karşısında doğru tepki vermeye yönelik ona hep iyi stratejiler verirdi. Ayşe yine onu aradı ve içinde bulunduğu durumu tek tek anlattı.
“Ayşeciğim seni çok iyi anlıyorum. Karşındaki insanlar senin hakkında yanlış şeyler düşünmesinler diye hayır diyemiyorsun. Hayır dediğinde sanki seni artık sevmeyecekler zannediyorsun. Bu sebeple evet dersen de her zaman seni sevdiklerini ve saygı duyduklarını hayal ediyorsun. Fakat işler pek böyle yürümüyor ne yazık ki…
Bizler her zaman evet diyerek karşıdaki insanda kıymetlenmeyiz. Bazen 'Hayır'larımız bizi kıymetlendirir. İnsan ilk önce kendine değeri vermeli değil midir sence? Her insan çok değerlidir. Fakat bazen kendimize değer vermeyi ve merhamet etmeyi unutuyoruz. Böylece karşıdaki insanların da bize değer vermesini ve merhamet etmesini engellemiş oluruz. O yüzden insan önce kendine kıymet verebilmeli… Böyle olduğunda etrafımızdakileri de kıymetlendirme imkanımız da olur. Bunu da onların isteklerini yaparak değil, ihtiyaçlarını gidererek yapabiliriz…”
Ayşe, teyzesinin söylediklerini tek tek düşünmeye başladı. Zihninde yanlış tanımladığı şeyler olduğunu fark etti. Hakikaten “Hayır” dediğinde insanlar onu sevmeyecek ya da onunla ilişkisini kesecek zannediyor olabilir miydi? İnsanlara değer veriyordu ama kendini değerli kılamıyordu?
Peki, bunu nasıl yapabilir? Kendisini ve çevresindekileri nasıl kıymetlendirebilirdi?
Deneyimsel Tasarım Öğretisi insanın mutlu, başarılı olması ve doyumlu ilişkiler yaşaması için tutarlı, faydalı, uygulanabilir ve anlaşılır bilgiler sunar.
&
Hayır diyememek… altında neler neler saklı bu cümlenin 😉
YanıtlaSilİnsanların isteklerini değil ihtiyaçlarını yaparak kendimizi kıymetlendirebiliriz, çok kilit bir cümle olmuş, Hayır denilmesi gereken yerde neden hayır denilemediği ve ne yapılması gerektiği ne de güzel anlatılmış, kaleminize sağlık....
YanıtlaSilİstek değil ihtiyaç kalibrasyonu ne kıymetli…
YanıtlaSilÖnceliklendirmeleri doğru yapmak :)
YanıtlaSilİlk adım kendini tanımak sonra ki adım etrafındakileri tanımaktan geçer… Kendini bilen neye evet neye hayır demesini bilir… ne güzel bir yazı olmuş kaleminize sağlık 🌿
YanıtlaSilHayır sözünde bazen karşı tarafı düşünme vardır, bazen olması gereken odur. İnsan sonuçları göze alarak doğruyu yapmak için cesaret gösterdiğinde zamanla karşı taraf da anlıyor samimiyeti ve sanılanın aksine size daha çok değer vermeye başlıyor.
YanıtlaSil🌼
Silİnsan hep evet derse sevilir hayır derse sevilmez zannettik yıllarca. Halbuki sınırları olmayanın ayrıcalığı yokmuş. Öğrenene kadar bayağı bir şeyler tükettik:)
YanıtlaSilHer insan değerli olmak ister insanların gözünde kıymetli olmak ister bana değer verilsin ister. Bu değeri almak için de hep kendisinden bir şeyler verir. Bunu çok iyi niyetlerle yapar ... ama işte bu insanı değerli yapmıyor. Hak edene hak ettiği zaman hak ettiği kadar hak ettiğini vermek, adaleti sağlamak , dengede kalmak gerekiyor. Zor ama bunu yapmazsak kendimize zulüm ediyoruz
YanıtlaSilHayır diyebilmek... Keşke...
YanıtlaSilOlur olur :) doğru zamanda yerinde hayır'lar demek kıymetli
SilHayırı rahatlıkla söyleyenlerle takılmak gerekir. Çünkü İnsan algıladığını ….
SilHayır demek insanı güçlü ve değerli kılar.
YanıtlaSilKıymetli olan ve kıymetlendiren olmak dileğiyle...:)
YanıtlaSilHayır deyip taviz vermeyerek :)
YanıtlaSilAyşeyi çok iyi anlıyorum, bir gün yöneticim performans değerlendirmesi ile hakkımda "hayır diyemiyor, buda gelişmesini engelliyor" diye yazmıştı. Hayır demeyi öğrendikten sonraya kadar ne demek istediğini anlayamamıştım.
YanıtlaSilİnsan hayır dediğinde kıymetsiz olacağım sanarken asıl zıddı ile işlerin döndüğünü anlayamıyor di mi?
SilÇok normalleştirilmiş bir problemimiz
YanıtlaSilHerkes de bunu kabullenmiş
"Ben kimseye hayır diyemiyorum ya, kıyamıyorum"
Halbuki bunun altında yatan asıl sebepler ne bi buna bakmak lazım
Hayır demenin kıymeti.. :)
YanıtlaSilHayırı da eveti de bol keseden harcamamak. İhtiyaç olan yerde kullanmak gerekiyor aslında
YanıtlaSilDoğru yerde hayır demekte hayır var :)
YanıtlaSilHayır ı nerede kullanacağını bilmek ne kıymetli bir şey...
YanıtlaSilHayırda hayır vardır 😁
YanıtlaSilHayır diyebilmek ve değer ilişkisi…
YanıtlaSilDeneyimsel öğreti seminerleriyle tanışmadan önce ben böyleydim
YanıtlaSilBazen güzel ve doğru hayır demesi evet demesinden daha işi yardır ;)
YanıtlaSilÇok tanıdık geldi demii🤭
YanıtlaSilah şu hayır diyememek. Zannediyoruz ki hayır demeyince bizi sevecekler. Halbuki tam aksine daha da az değer veriyorlar ama farkında değiliz...
YanıtlaSilKayınvalidem eşi için der ki 'Bir nikahta evet dedi herhalde onu da yanlışlıkla dedi.' :) Evet ve hayırlarımızın kıvamda olmasını umarım.
YanıtlaSilKayınvalideniz için çok hoş bir iltifat diye düşünebiliriz
SilHayattaki tek evetimsin :)
Tanıdık geldi
SilÖnemli olan bazen evet bazen hayır diyebilmektir. Yani ihtiyaca göre evetlerimiz hayırlarımız olmalıdır
YanıtlaSilArasira hayir demiyorsam evetimin kiymeti olur mu? Surekli hediye veriyorsam hediyemin kiymeti olmayacagi gibi.. yani dumen bendeyse, ruzgara ve dalgaya gore saga sola kiriyorsam hamlemin bir anlami olur..
YanıtlaSilElinize saglik.. insanlarin bazilari bu arkadas gibi bazisi da hic evet demiyor, kivamda olmak dengede olabilmek ne guzel..
Başlığı çok beğendim 😅
YanıtlaSilİşin tuhafı yerinde hayır diyen insanlar bize de daha albenili geliyor
YanıtlaSilYani herşeye evet diyen insan daha çok sevilecek diye bişey yok kesinlikle
Hayırda hayır vardır Ayşe. Hadi bı gayret.
YanıtlaSilKendine merhametli olmak gerekiyor 😊
YanıtlaSilAyşe’yi çok iyi anlıyorum :)
YanıtlaSilBir gün eski müdürüm bana "kızım sen hayır demeyi bilmiyorsun, her senden yardım isteyene evet dedikçe kendi işlerini yetiştiremez oldun." bu insanın kariyerindekini başarısını da etkilen bir şey.
YanıtlaSilHayırı en çok duymaya ihtiyacı olan ise çocuklar
YanıtlaSil