DEĞİŞİM Mİ DÖNÜŞÜM MÜ?
İnsanların telaşlı telaşlı koşturduğu, arabaların vızır vızır geçtiği cadde ne kadar da kalabalıktı. Tıpkı şehrin diğer caddelerinde olduğu gibi. Yetişkinlerin yüzünde hep bir yerlere yetişme telaşı vardı. İnsan bazen "Çocuk olmak ne güzel, keşke hiç büyümeseydim!" diye düşünür. Çocukken oynadığı oyunlar gelir aklına ve yüzünde oluşan acı bir tebessümle iç geçirir. "Ahh! Nerede o eski günler?"
İnsanın iç geçirmesine sebep olan şey neydi? Büyümesi mi yoksa bu değişim mi? İnsan büyürken değişiyor muydu yoksa dönüşüyor mu? Bunların arasındaki fark neydi?
"Haydi çocuklar, akşam oldu neredesiniz?" diye bağıran annelerimizin sesi olmasa kararan havayı bile fark etmezdik.
"Ahmet hadi saklambaç oynayalım çabuk gel." diye okuldan gelir gelmez birbirimizi organize eder toplanırdık.
Kim ebe olacak diye hemen saymaya başlardık.
"Portakalı soydum, başucuma koydum…"
"Bir, iki, üç… Önüm arkam sağım solum sobe."
O günleri hatırladıkça ne kadar masum, ne kadar güzel yaşamışız. Büyümek için sabırsızlandığımız o zamanlarda, yaşadığımız çocukluk günlerimizi arayacağımız aklımıza bile gelmezdi.
Büyüdük büyümesine ama değişen zaman ve teknoloji, bizim çocuklarımızın oyun alışkanlıklarını da değiştirdi. Bizler sokaktan içeri girmezdik.
Artık çocuklar sokak oyunlarını bilmez oldu. Oyun oynamayı, bilgisayarın başında sanal ortamlarda vakit geçirmek zannetmeye başladılar. Oyunlar da çağ da değişti.
Değişen şeyler vardı, peki ya dönüşen?
İkisi arasında nasıl bir fark olabilir ki?
Değişimin önüne geçilemezdi. Elbette yüzde birkaç kırışıklık, dizlerde biraz uyuşukluk olacaktı. Saçlar ağaracak, hatta dökülecekti.
Peki ya dönüşümüyle dününün önüne geçebilir mi insan? Ruhunu dönüştürebilir mi? Mesela hayatta doğru şeylerden keyif almayı kendine öğretebilir mi?
Küçücük evlerde üç dört çocuk, babaanne ve dede eşliğinde sıcacık yuvalarda, siyah beyaz televizyon karşısında tüm aile, dizi kuşağını izlerdi. Sonrasında herkes dedenin anlattığı askerlik anılarını, deneyimlerini hayranlıkla dinlerdi. Annelerin patlattığı mısırlar da eşlik ederdi bu keyifli anlara.
Artık, evlerin odaları çoğaldı, eşyalar arttı. Tüm ailenin kıyafetleri iki kapılı dolaba sığarken şimdilerde çocukların bile ayrı dolapları, odaları oldu ama istekleri bitmek bilmedi. Kıyafetleri alırken soğuktan korusun, aman pamuklu veya yünlü olsun; ayakkabıları su geçirmesin, deri olsun diye kaliteli olanı arardık. Şimdi ise markaya, etikete para verir olduk. Kıyafetler dolaplara sığmaz oldu.
Hafta yedi gün ama kıyafetler yetmiş yedi…
İnsanlar birbirine hal hatır sormak yerine ayrı odalarda, televizyonla telefonla meşgul olmaya başladı. Bir bütün olan ailelerin yerini, sadece aynı evde yaşayan insanlar aldı.
Sahi, değişen o günler mi yoksa biz miyiz?
Ahh! O eski günler…
Hadi kalk misket oynayalım, desek geç mi kaldık?
İnsanlar gitgide birbirinden uzaklaştı. Gördüğüne kör, duyduğuna sağır hale geldi. Kimin hastası var, kimin desteğe ihtiyacı var umursamaz oldu. Peki insanlar nasıl bu hale geldi? Dönüşmek mümkün mü bu saatten sonra?
O zaman dönüşebilmek için ne gerekir?
&
Deneyimsel Tasarım Öğretisi insanın mutlu, başarılı olması ve doyumlu ilişkiler yaşaması için tutarlı, faydalı, uygulanabilir ve anlaşılır bilgiler sunar.
&
dönüşüm ne gerekli?
YanıtlaSilNe güzel bir soru..
Bir düşünelim bakalım nasıl bir malzemeye ihtiyaç varmış..
🌺
Bir başımızı kaldırsak etrafımıza minicik bir konsantre olsak; aslında burnumuzun ucundakinden bir haber olduğumuzu anlayabiliriz belki..
İnsan öyle bir canlı ki istediği her şeye dönüşebilir… yeter ki istesin…
SilMinik bir tohumun koskoca ağaca dönüşmesi gibi. Minicik tohum ekmek ne güzel başlangıç olur
SilToplum olarak ne çok ihtiyacımız var dönüşmeye;
YanıtlaSilBurdan döner gibi albayım.. 🌱
Döner 😊
Sil"Sen değişirsen dünya değişir"
Silİnsan yaşadığı müddetçe dönüşümü olabilir. Tek eksik istememesi.
YanıtlaSilGerçekten istemek...
SilGerçekten istemenin işareti nedir?
SilDönüşüm için önce hedef sonra bedel sonra sabır….. gerekiyor🌺
YanıtlaSilDeğişim ve dönüşüm arasındaki fark ne kadar güzel anlatılmış👌👌
YanıtlaSilİnsanlar neyi neden yaptığını bilmediğinde bir yaprak gibi savrulup gidiyorlar.. Oysa hayatımıza seçimlerimize bilinç vermek hem yaşam kalitemizi hem de ilişki kalitemizi arttırır..
YanıtlaSilKeşke seçimlerimize bu denli bilinç verebilsek
SilDeğişim istemesek de gerçekleşen bir şey... Her şey mutlaka değişir ama insan bir amaç ve bu amaca yönelik hedefler ile planlı şekilde dönüşüm gerçekleştirebilir. Dönüşüm adım adım gerçekleşir. Oluşturduğumuz çevre, kime yaklaştığımız, neyi tercih ettiğimiz ne yönde değişeceğimizi gösterir aslında. Burada bilinçli yaptığımız adımlarımız ile iyi yönde bir dönüşüme kapı açabilir sanki...
YanıtlaSilKalemine sağlık …
YanıtlaSilDönüşüm için ne gerekli? Işte bu soru dönüşümümüzü ateşleyecek kıvılcım ⚡️ 😌
YanıtlaSilİmkanlarımız bize dezavantaj olmuş maalesef ki. Avantaja dönmesi için ufaktan hedefler koymak işe yarar belki
YanıtlaSilDeğişim dönüşüm gerektirir. Dönüşüm için de hedef gerekir. Yoksa savrulur gider insanoğlu
YanıtlaSilBu dünyada her zaman ümit var
YanıtlaSilne güzel çok şükür ki her şey hareket halinde
SilDönüşüm her zaman...
YanıtlaSilŞu an ki teknolojinin dönüşüme faydası elbette vardır. Sadece bizim onu ne şekilde kullandığımız bizi güzel bir yere vardırıyor...
YanıtlaSilKaleminize sağlık 😇
İnsan sürekli geçmişe özlem duyuyor ama bugünü güzelleştirmenin de yolları var
YanıtlaSilBiz eskiler ne güzeldi diyoruz ama çocuklarımız hiç yaşamadı ve onlara güzel de gelmiyor çünkü bilmiyorlar
YanıtlaSilGüzel olan ne varsa onu korumak daha yi olabilecek ne varsa onu dönüştürmek
Dönüşmek için istek ,istek için amaç amaç için eylem lazım . O zaman hareket başlasın....
YanıtlaSilGuzel bir silsile...tirtil kelebek olabilecegini bilmiyor belki bastan ama biz temuz niyete eslik eden cabanin ne sonuclar doguracagini kestirebiliriz ve her zaman umdugunuzdan fazlasi olacak:)
SilDeğişim irademiz dışında olur çoğu zaman, hatta bize rağmen olur bazen.. Ama dönüşüm bilinçli tercihlerin, vazgeçişlerin, sabır ve azim anlarının yoğurduğu bir süreçtir, yani benim öznesi olduğum eylemler bütünü... Bu anlamda dönüşüm insanı özgürleştirir - inadına kötüye dönüşeceğim diye bir çabası yoksa (ki insanların hemen hiçbirinin böyle bir niyeti olmaz ama yaşam tarzıyla aşağılara düşer, kayar)
YanıtlaSilDaha iyi bir "ben" e dönüşmek için, bu işin doğrusu nedir, nasıl daha iyi yapılır, nasıl daha iyi konuşulur, dinlenir, yetiştirilir, yaşanır diye merak etmek gerekir diye düşünüyorum.. iyiye olan merak insanı çoook başka yerlere çıkarabilir..
İster istemez değişiyoruz. Zaman içerisinde. Fakat bu hayatı nasıl etkiliyor? Hedefsiz, amaçsız bir değişim le , hedefi ve amacı olanın hayatındaki başarı ve mutluluk bir mıdır?
YanıtlaSilİnsanın her daim dönüşmeye ihtiyacı var.
YanıtlaSil"Hafta yedi gün ama kıyafetler yetmiş yedi…" Ne kadar da doğru bir cümle; insan etkiyi arttırmak ile ilgilenmeyi bırakıp miktarı arttırmaya çalışınca çarşı hep karışır.
YanıtlaSilKeske daha once ogrenseydim az kiyafetle daha iyi giyinilebilecegini:)) cok sukur, hicbir sey icjn gec degil..
SilBu hayatta rüzgara kapılan bşr yaprak mısın yoksa o yaprağa yön veren rüzgar mısın?
YanıtlaSil"Ailelerin yerini aynı evde yaşayan insanlar aldı" ne kadar doğru ve üzücü😔
YanıtlaSil"Çocuklarınızı onların yaşayacağı çağa göre yetiştirin" diyorlar ama herşey o kadar hızlı ve o kadar belirsiz bir şekilde değişiyor ki Rabbiiiim Rabbiim
YanıtlaSil