EKSİKLİK KÖTÜ BİR ŞEY Mİ?
İnsanoğlu hayatındaki eksiklikleri hep kötü bir şey olarak algılar. Doğarken, büyürken, üniversiteye başlarken, evlenirken, bir iş sahibi olacakken… Eğer bir eksiklik olursa o süreçten keyif alamazmış gibi hisseder.
Bir bebek, daha doğmadan adına yapılan partiler, öncesinden alınan ve 3 yaşına kadar giyebileceği tüm kıyafetler, doğarken dev hastane organizasyonları ve niceleri… Bunların her birini tastamam yapmaya çalışır ve ancak bu imkanlarla daha mutlu olacağını zanneder insan.
Evlenirken her şeyini tastamam yapmak ister, hiçbir şeyi eksik bırakmak istemez. “12 kişilik misafir yemek takımı, 12 kişilik günlük yemek takımı, 12 kişilik misafir çatal-kaşık takımı, 12 kişilik günlük çatal kaşık takımı… Acaba bir tane de kahvaltı takımı mı alsak? Bir de kahvaltı çatal-bıçak takımı…” Maddeler alır başını gider. Tüm eksikleri halledersek çok mutlu olacağız diye düşünülür.
Çocuk yetiştirirken doğumundan itibaren her yaşında eldeki tüm imkanlar önüne serilmek istenir. “Biz yaşamadık evladımız yaşasın” diye düşünülür. Daha ilkokulda, son çıkan oyun bilgisayarı olmalı, ortaokulda ise son model telefonu... “O ders çalışsın yeter ki, evdeki tüm işleri biz hallederiz.” Sonra tabi muhteşem doğum günü organizasyonları olmalı. Tüm bunları yapılırsa ve çocuğun hiçbir şeyi eksik olmazsa o zaman iyi ebeveyn olunur kafasında bir dünyanın içindeyiz.
Her şey tamam olsun derken bazen o anın kıymetini kaçırıyor insan. Bazen de o imkanları ile mutlu olayım derken başkalarının imkanlarına bakıp kıyaslama yaparak daha da mutsuz olabiliyor insan...
“Komşunun cinsiyet partisinden daha güzel bir parti olmalı bizimki.”
“Arkadaşın çocuğu Fransızca kursuna gidiyor, bizimkini de gönderelim.”
Peki gerçek mutluluk ve başarı, hayatımızdaki her şeyin tastamam oluşu muydu?
Bazen o eksiklik hayatımızın en kıymetli parçası olabilir. Bir puzzle’ın en değerli parçası da eksik olandır.
Bazen o evin bir sehpası eksik olur ama yer sofrasında ailecek yediğimiz yemek en unutulmaz yemeklerden biri olur.
Çocukken yeni kıyafet almak yerine "Abimin kıyafeti küçülse de onu giymek için sıra bana gelse" dediğimiz günleri düşünürken bir tebessüm konar suratımıza.
Sobanın yanında ısınmaya çalıştığımız ve elektriklerin kesildiği sırada bir mum yakıp ailemizle sohbet ettiğimiz günleri hatırlayınca sıcacık olur içimiz.
Eksik olan parçalar bizi birbirimize bağlayan şeylerdi belki de. Evlenirken bulaşık makinası alamadı ama evliliğinde onu almak için birlikte mücadele vermişlerdi. Çocuğuna o büyük oyuncağı alamamıştı ama çocuk kartondan yaptığı oyuncakla yine mutlu olabilmişti.
Mesele o eksiği tamamlama mücadelesinde herkesin ne kadar emeği var? Çünkü eksiklik insanı harekete geçiren ve insana amaç edindiren bir şeydi. Amacı ve hareketi olan insan ise mutlu olabiliyor ve başarılı hissedebiliyordu…
Deneyimsel Tasarım Öğretisi insanın mutlu, başarılı olması ve doyumlu ilişkiler yaşaması için tutarlı, faydalı, uygulanabilir ve anlaşılır bilgiler sunar.
&
o eksiği tamamlama mücadelesinde herkesin ne kadar emeği var?
YanıtlaSilYaziyi direncle ya da onyargiyla okuyan birinin ilk tepkisi "yoksulluk nostaljisi" yapiliyor olabilir belki, insanlara ekonomik sorunlarini unutturmak icin teselli gibi de algilanabilir...
YanıtlaSilAncak hic de öyle degil, hayatimiza durust bir gozle bakarsak hep somutta sahip oldugumuz ya da yaristirdigimiz imkanlar degil soyutta ve sevdiklerimizle birlikte yasadigimiz temiz mucadelelerin bize en cok keyif verdigini, onlarin aklimizda kaldigini, agzimizda tat biraktigini goruruz.. neredeyse matematik denklemi kadar nettir bu.
"Biz cok sikinti cektik evladim" diye anlatan bir yasli bile somut imkanlara dalmis ve "eksik"ten korkan genclere bakip ic gecirir, belki de acir..
Eksik iyidir, insani canli diri tutar. Bizi en zengin yapan sey ise eksiklere ragmen hayatimdan tatmin olabilmem...
Bos bos oturmak yok illa ki cabalayacagiz, uretecegiz ama manzarayi, gidecegim yeri unutup trenin perdelerine takilmadan, yanimdakileri de dahil ederek, toplu cabamizi adeta bir oyuna cevirerek...
- Anne midem bulandi, daha cok yolumuz var mi?
- Eveet, kimler sessiz sinema oynuyor el kaldirsin!!"
bazı şeylerin çözümü ne kadar da basit ve pratik olabiliyor değil mi :)
SilÇok güzel bir ifade olmuş😊🌸
SilEksik parçalayı tamamlamak için girilen hırs insanı nasıl da yıpratıyor
YanıtlaSilVe mutlu olmak için çıktığın yolda mutsuzluk kaçınılmaz oluyor...
Silİnsan eksik parşanın birleştirici güç olduğunu bir anlasa herşeyi eksik bırakırdı sanırım...
YanıtlaSilO zamann
YanıtlaSilEksiklik de bir nimet aslında...
Mesele eksiklik değil o eksikliği tamamlama mücadelesi… ne güzel açıklanmış
YanıtlaSilDiğer yanda çocuk zıplıyor diye kızımın trambolin yaşı geldi trambolin almamız lazım moduna giren anneler 😅
YanıtlaSilHaha, ne güzel tespit!!
SilÇocukken kışın bir hafta elektrik kesilirdi ve biz o kesintide ailecek çok kaliteli zaman geçirirdik. Yüzüme tebessüm konduran zamanlar…
YanıtlaSilEksikliğin engel olduğunu düşünmek belki de engelin ta kendisidir.
YanıtlaSilİnsanı yetiştiren ve geliştiren şeydi aslında eksiklik. Fakat insan kabul görme isteğine yenik düşerek gelişmesini durdurmuş oldu.
YanıtlaSilEksiklik insanı tamamlar ...
YanıtlaSileksiklikti insanı ortak hedefe doğru götüren...
YanıtlaSilO halde her şirkette, evde, okulda süreçte bir şey eksik bırakılmalı
Silhey gidi günler boşuna denmemiş demek ki :)
YanıtlaSileksiklerimle mutluyum :) ellerinize sağlık...
YanıtlaSilTamamladığında eksiliyordu insan...
YanıtlaSilKıyas insanı bozuyor, mutsuz ediyor
YanıtlaSilEksiklik insanı harekete geçiren parça ☺️ ne güzel bir yazı
YanıtlaSilEksikliklerimiz bizi geliştiren şey gerçekten...
YanıtlaSilEksiklik olmaması asıl eksikliğimiz…
YanıtlaSilİnsanın harekete devam edebilmesi için biraz rahatsız olması iyidir
YanıtlaSilÇocukken yeni kıyafet almak yerine "Abimin kıyafeti küçülse de onu giymek için sıra bana gelse" dediğimiz günleri düşünürken bir tebessüm konar suratımıza.
YanıtlaSilYaaa çok duygulandım... ne güzel di o bekleyişler
Eksik kaldığımız yer bizi dip diri tutan şeydir.
YanıtlaSilGidermeye çalışmadığımız tek açlık ise sorumluluklarımız maalesef.
YanıtlaSilEksiklik insanı bağ kurmaya açar. Bağ kurdukça eksiklik eksiklik olmaktan çıkar.
YanıtlaSilO eksikliği tamamlamaya çalışırken verdiğim mücadeleden keyif alabilmek ne kıymetli
YanıtlaSil