ANNEMİN EVDEKİ SINIF BAŞKANLIĞI


Yatarken üşüdüğünü hissetti, yorganı üstüne çekse de ısınamamıştı. Pencere sonuna kadar açılmış ve yağan kar içeri girmişti. Annesi camları açarak odaları havalandırıyordu bir yandan da “Hadi kalkın artık, öğle oldu, gelen giden olur, yatakları toplayın.” diyerek evde bir hareketlenme başlatmıştı.





Seda’nın annesi herkesi, her şeyi yönetebilme marifetine sahipti. Bazen Seda “Kesin annemin sihirli bir değneği var.” diye içinden geçiriyordu. Çünkü annesi ne talimat verse söylediklerini ikiletmeden yapılıyordu. Annesinin bu davranışları Seda’nın ilgisini çekiyordu çünkü Seda okulda sınıf başkanıydı fakat kimseyi ne susturuyor ne de sözünü dinletebiliyordu. Oysa konuşanlara sürekli uyarılar veriyor, güzelce anlatıyor ikna etmeye çalışıyor ama bir türlü sınıftakilere sözünü geçiremiyordu.

Annesi de evlerinin sınıf başkanıydı. Fakat sürekli uyaran, açıklama yapan her konuyu saatlerce konuşarak halletmeye çalışan bir başkan değildi. Annesinin yönetimindeki her şey neredeyse sorunsuz işliyordu. Bir misafir geldiğinde başı ile bir işaret yapar ve ablası hemen çayı getirirdi ya da bozuk olan bir musluk olduğunda eşine söyler o gün tamir edilirdi. Masa hazırlanırken kardeşine “Tabaklar sende oğlum, al bakalım” der ve kardeşi alır getirirdi. Seda küçük yaşına rağmen annesindeki marifeti hissetmişti ve ona benzemek için elinden geleni yapıyordu.

“Belki ben de annem gibi olurum.”

Belli ki Seda’nın annesi bu konuda marifetliydi. Peki onu marifetli yapan şey neydi?

Sözü dinlenen ve sözü anlaşılan biri nasıl olunurdu?

Seda’nın bunları öğrenmesi gerekiyordu ve annesini sıkı takibe aldı.

Annesi öncelikle her daim tebessümlü idi. Söylediği şey anlaşılmadığında, aynı şeyi aynı şekilde tekrar tekrar söylemiyordu.

Seda "Sınıf anlamadığında aynı şeyi, aynı şekilde defalarca söylüyorum" dedi kendi kendine… Böyle yaptığında anlaşılacağını düşünüyordu ama işler sandığı gibi olmuyordu.

Annesinin bu konuyu nasıl çözdüğünü anlamak için gözlemlemeye devam etti. Annesinin anlaşılmayan konularda farklı yollarla anlattığını fark etti. Hep aynı yoldan gitmiyordu ama varmak istediği yere varıyordu.

“Evvvet” dedi Seda “Ben de böyle yapacağım. Hedefimden şaşmayacağım ama hedefe giden yolları çeşitlendireceğim. Farklı yollardan da oraya gidebilirim” dedi sevinçle.

Ertesi gün sınıfa geldiğinde tam da böyle davrandı. Her zaman söylediği şekilde değil farklı şekilde söyledi söylemek istediklerini. Sınıftakiler ise yepyeni şeyler duyuyormuş gibi dinledi Seda’yı. Evet bu yöntem işe yaramıştı ve Seda çok memnundu.




Annesi gibi o da sınıfta iyi bir sınıf başkanı olacaktı.

İnsan bir şeyin miktarını arttırdığında daha iyi olacağını düşünürken aksine azaltmanın ve çeşitlendirmenin sonuç verebileceğini düşünemiyordu. O an en iyi çözümün daha fazlası olduğunu zannediyordu. Daha iyisi için bazen yaptığımızın fazlasını değil zıddını yapmamız gerekiyordu… Ve Seda’da bundan sonra çözemediği yerlerde böyle yapmaya karar vermişti, yaptığında da yol alabildiğini fark etmişti.

Süreci yönetebildiğinde sınıf başkanı olmak daha da keyif vermeye başlamıştı.

Nasıl ki annesi evde başkandı, Seda’da artık sınıfında sınıf başkanıydı…



 &

Deneyimsel Tasarım Öğretisi insanın mutlu, başarılı olması ve doyumlu ilişkiler yaşaması için tutarlı, faydalı, uygulanabilir ve anlaşılır bilgiler sunar. 

&

"Bu hayatta insanlar iyi insanlarla karşılaşırlar…
Aslında bu çok önemli değildir…
Mesele iyi insanlarla birlikte olabilmek, iyi insanlarla iyi ilişki kurabilmektir..."

YAHYA HAMURCU

&


&

 KİM KİMDİR

İLİŞKİLERDE USTALIK

BAŞARI PSİKOLOJİSİ





















Yorumlar

  1. Nedense hep miktarı arttırmaya gidiyor aklımız ilk olarak. Seminerlerden önce ben de daha ne kadar söylemeliyim ki anlasınlar derdim…

    YanıtlaSil
  2. Kaleminize Sağlık 🤗

    YanıtlaSil
  3. Hedefi çeşitlendirirlen sonuca varamazken, Yöntemi çeşitlendirince nasıl da esniyor insan.. ve nasıl da sonuca varabiliyor. Emeğinize sağlık sevimli bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
  4. Tebessüm, kilidin bir dişi.

    YanıtlaSil
  5. Ne kadar farkındalık dolu bir yazı olmuş
    Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Yöntem gercek olunca heryere alabilirsin ister öğrenci halinle uygula ister bir yetişkin olarak :) kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Seda’nın gözlemleme ve modelleme marifetinden ders alabiliriz sanki :) Elinize sağlık 🌼

    YanıtlaSil
  8. Liderlik edebilmek için karşı tarafa hedefi onun anlayacağı şekilde anlatmak 🤗

    YanıtlaSil
  9. Tebessüm, sen ne güzel şeysin :)

    YanıtlaSil
  10. Bazen bazı anneler aynı şeyi defalarca söyler . Görevini yaptığını iyi bir annelik yaptığını düşünür. 🌿🌸 Ama karşı tarafta davranış değişikliği oluşturmak aynı şeyi defalarca söylemekle olmuyor...🌼Miktar yasasını ne güzel işlemişsiniz teşekkürler. 🌿🌺🌼🌸🙂

    YanıtlaSil
  11. Kimin aklina gelirdi annenin stilinden deneyim alip sinifta uygulamak, insan yeter ki ders cikarmak istesin hayatin ici bir laboratuvar nerdeyse..

    Kaportacinin musterisine tavrindan bir sirket CEOsu bile cok sey ogrenebilir belki de...

    Ve daha neler neler:)

    YanıtlaSil
  12. Miktarın oranı ilişkilerdeki kıvamı belirliyor. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  13. Hedefe giden yolları çeşitlendirmek... e kadar önemli bir strateji.

    YanıtlaSil
  14. Esnemenin önemini ne güzel anlatmış. Yani insan herkesi kendi gibi anlıyor zannediyor ve anlaşılmak için karşıdan hamle bekliyor. Bu hem bizi hem karşımızdakileri yoruyor oysa ki. Biz esnediğimizde ve karşımızdakine uyumlu farklı bir yönteme başvurduğumuzda işler nasıl da akıp gidiyor... Peki bunu yapmamıza engel olan şey ne?

    YanıtlaSil
  15. Karşımızdaki insanlara karşı "nasıl etkili oluruz" Ne de güzel anlatılmış, kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  16. Yöntemi çeşitlendirebilmek kulağa hoş geliyor.

    YanıtlaSil
  17. Günümüzde böyle anne olmayı başaranlar da çok sınırlı sayıda.
    Anne sadece evde düzeni kurmamış aynı zamanda hiçbir şey söylemeden iyi bir lider nasıl olunur bunu bile anlatmış. Takdir ettim.

    YanıtlaSil
  18. Deneyim transferi yapıyor olmak bizi nerelere vardırıyor…

    YanıtlaSil
  19. Sanırım anne gibi olabilmek her ilişkide anne gibi görebilmek. Karşıdakinin ihtiyacına odaklanabilmek... bunu başarmak yol kat ettirecek

    YanıtlaSil
  20. İnsan bir şeyin miktarını arttırdığında daha iyi olacağını düşünürken aksine azaltmanın ve çeşitlendirmenin sonuç verebileceğini düşünemiyor insan gerçekten

    YanıtlaSil
  21. Çocuklar söylenenden çok yapılanı modelliyor sanırım

    YanıtlaSil
  22. harika bir yazı... bir çok yere götürdü okurken. Çocuk nasıl modeller öğrenirken? Bir anne çok anlatarak değil, iyi biri olarak öğretir çocuğuna iyiliği...

    YanıtlaSil
  23. Çok güzel bir yazı insanı ne kadarda düşğnmeye sevkediyor ve ilerletiyor kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  24. İlk eğitim ve öğretim yuvadan sözü ne kadar tutarlı...

    YanıtlaSil
  25. Sözle değil davranışla yetiştirmek...

    YanıtlaSil
  26. Aile ve adaletli bakış açısına sahip bir yetiştirici ne kıymetli...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KİM KİMDİR?

PIRIL PIRIL BİR SEN(E)

ÇOK AMA AZ