HER ŞEY TESADÜFLER ZİNCİRİ MİYDİ?


Ece şansa inanırdı, ona göre hayatında her şey şans eseri olmuştu. Ailesi, okulda ki öğretmenleri, işe başlaması, en yakın arkadaşıyla aynı yerde yaşaması… Hatta evliliğinin de bir şans olduğunu düşünüyordu. Başına iyi bir şey geldi mi "Şans" derdi. Kötü bir şey olunca da "Şanssızlık" diye adlandırırdı. 



Ece, işyerinde başarılı olmak istiyordu. Bunun için de kendine bir planlama yapmıştı. Fazla mesaiye kalıyor, eve de iş getiriyordu. Farkında olmadan ailesiyle daha az vakit geçirmeye başlamıştı. Kendisi bu durumu çok sorun etmiyordu. Aksine mutluydu, sonuçta bir yıl sıkı çalışırsa terfi alacaktı. Ama kocası ve çocukları onun kadar mutlu değillerdi. Ece onlarla yeteri kadar zaman ayıramıyor ve ilgilenmiyordu. 

Günden güne eşiyle olan tartışmaları artmıştı. Böyle olunca da "Bendeki de şans, denk geldiğim adama bakar mısın" diye söylenirdi. Eşiyle yaşadığı mutsuzluğun terfi aldığında düzeleceğini düşünüyordu. 

İş yerinde herkes Ece’yi severdi. Çalışma arkadaşlarının sürprizi, ona "Bugün şanslı günümdeyim" dedirtirdi. Patronu performansından memnundu. Ece ise bu gelişmelere "Şans yüzüme gülüyor" diye bakıyordu. Ama aile hayatı için aynı şeyi söyleyemiyordu. Aile konusunda şans ondan yana değildi. Eşi ona yeterince destek olmuyor, başarısını istemiyor diye düşünüyordu. 

Eşiyle olan ilişkileri iyice bozulmuşu. Eşi, her fırsatta arkadaşları ile plan yapıyordu. Eve de geç gelmeye başlamıştı. 

Bir gün, iş yerindeki kutlama esnasında gelen telefonla keyfi kaçmıştı. Arayan çocukların rehberlik öğretmeniydi. Büyük oğlu Ali'nin durumunun her geçen gün kötüye gittiğini söylüyordu. Derslerinin oldukça gerisinde kalmıştı Ali. Böyle devam ederse de sınıf tekrarı yapabileceğini söylemişti.

Ece anlayamamıştı neden böyle oldu, bu şanssızlık niye onu bulmuştu? 

Yaşadığı bu olayları arkadaşına anlatmaya gitmişti. Arkadaşı ona:

- Baksana, işini hiç ihmal etmiyorsun o yüzden burada başarılısın. Şans eseri başarılı değilsin yani… Burada bir sebep oluşturmuşsun ve onun sonucunu yaşıyorsun, diye devam etti arkadaşı. 

- Bu hayatta ne emeksiz bedelsiz olmuş ki?



Hangi iş emek verilmeden kazanılmış?

Hangi toprak, emeksiz mahsulünü vermiş?

Hangi çocuk emeksiz, zahmetsiz yetişmiş?

Ece, arkadaşının anlattıklarını duyuyor ama dinlemiyordu. O hala tesadüfler zinciri etkisinde olayların geliştiğini düşünüyordu.

Oysa, evlenmek için eşiyle görüşmüş, zaman ayırmış, emek sarf etmişti. 

İşe başlaması da şans değildi, özellikle o şirkette çalışmak için kendisini geliştirmek için çok çabalamıştı. 

Ece farkında değildi, yaşadıkları şans ve şansızlık değildi. Aslında kendisinin oluşturduğu sebeplerin sonuçlarını yaşıyordu, her yaptığı ile bir sebep oluşturuyordu. Şimdi de oluşturduğu sebeplerin kötü bir sonucuyla karşı karşıyaydı. 

Ne yapacaktı? 

Evet yapması gerekenin olayları yeniden değerlendirmek ve yeniden bilinç vererek o yönde yeni hedefler belirlemekti. 


 &

Deneyimsel Tasarım Öğretisi insanın mutlu, başarılı olması ve doyumlu ilişkiler yaşaması için tutarlı, faydalı, uygulanabilir ve anlaşılır bilgiler sunar. 

&

"İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri,
En büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi.
Aynadaki kişi...
Tek başına neler yapabileceğini keşfet!"

YAHYA HAMURCU

&


&

 KİM KİMDİR

İLİŞKİLERDE USTALIK

BAŞARI PSİKOLOJİSİ



Yorumlar

  1. Şans ve şansızlığı ne güzel örneklerle anlatmışsınız. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Bu hayatta emeksiz hiçbir şey olmuyor.. ne kadar şansın arkasına sığınmaya çalışsa da insan, bu gerçekle yüzleşiyor..

    YanıtlaSil
  3. Su verdiğimiz, emek verdiğimiz bitki çiçeklenir… 💐

    YanıtlaSil
  4. Az ve öz, ne güzel anlattınız... insan tesadufler ve"ṣans" gizem bulutunun altinda nasil ozgur olabilir, nasil bir birey olarak sorumluluk alip sonuclarina razi olabilir ki.. tüm sisler kalksin ve biz ellerimizle yaptiklarimizla yuzleselim, ondan sonra duzelmeyi hak ederiz...

    YanıtlaSil
  5. İnsan farkında olmadan kendi iradesini bir kenara koyup tesadüflere şansa inanıyor. Oysa insan seçimler yapıyor, emekler veriyor veya vermiyor. Sebepleri hazırlıyor sonuçlar için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seçiminin sonucunu kabullenmek herkesin harcı değil

      Sil
  6. Sebep ve sonuç ilişkisini insan düz mantıkla oluşturduğu için çoğu zaman elde ettiği sonucun bedavadan geldiğini düşünüyor. Oysaki her sonuç için hayatın farklı alanında da olsa ödenen bedeller vardır.

    YanıtlaSil
  7. Ece’nin oluşturduğu sebepler ve karşılaştığı sonuçlar gösteriyor ki hayatta şans tesafüs yok, bedel ve karşılığı var :)
    Ellerinize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  8. Her insan oluşturduğu sebeplerin sonucunu yaşıyor, yaşıyoruz..Ama ne yazık ki bazen sadece sonuca odaklanıp sebepleri atlıyoruz. Yaşadıklarımızı birşeylere ya da birilerine bağlıyoruz. Oysa hayatta sadece insana yapıp ettiklerinin sonucu veriliyordu

    YanıtlaSil
  9. Her insan oluşturduğu sebeplerin sonucunu yaşıyor, yaşıyoruz..Ama ne yazık ki bazen sadece sonuca odaklanıp sebepleri atlıyoruz. Yaşadıklarımızı birşeylere ya da birilerine bağlıyoruz. Oysa hayatta sadece insana yapıp ettiklerinin sonucu veriliyordu

    YanıtlaSil
  10. Hiçbir şey şans eseri değil ve bu büyük lutuf
    Diğer türlü olsa problemlerimizi çözme imkanımız olmazdı

    YanıtlaSil
  11. Bir damla sudan bir insan oluyor minicik tahta parçasından koskoca bir çınar oluyor. O tohum ne zaman çiçek açacağını ne zaman yaprak vereceğini ne zaman meyveye döneceğini bunları nasıl ve ne zaman yapacağını nereden bilebilir. Hepsine bir öğreten var. Bir bildiren var bir sevki ilahi var. 🌼🌿🌺🌸🏵️🌿
    Hep isabet edene hiç tesadüf denir mi?

    YanıtlaSil
  12. Maydanoz tohumu ektiğin yerde gül toplayamazsın.

    YanıtlaSil
  13. şanssızlık talihsizlik dediğimiz şeyler aslında insanın hatasını görememesine de ve böylece orayı düzeltememesine de sebep oluyor.

    YanıtlaSil
  14. 'Her şey bedel ve karşılığı üzerinedir'e güzel bir örnek yazı olmuş. Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  15. Ya hakketen şans olsaydı ne kadar büyük bir belirsizilik neye göre şanslı neye göre şanssız ? elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok adaletsiz bir sistem olurdu değil mi?

      Sil
  16. Şansa yüklemek ne kadar da kolay oysa ki…

    YanıtlaSil
  17. “Tüh ya şansa bak” dediğimiz yerlerde aslında altta yatan sebepler olduğunu görememek, mesajları anlayamamak ne büyük kayıp. İnsanın yaşadıkları olayların arkasındaki sebep sonuç zincirini fark etmesi ne büyük bir kazanç:)

    YanıtlaSil
  18. Sebeplerini ortaya koymadan sonuçları beklemek ne kadar beyhûde

    YanıtlaSil
  19. İstediği sonucun sebebini oluşturmakta biraz tembeldir insanoğlu. Bişiler olsun ve ben o sonuca ulaşabileyim ister. Sebepleri şans diye geçiştirmeye çalışması da bundan sebep ☺️

    YanıtlaSil
  20. Hayatımızda olan olumsuzluğu şansa atmak kolay gelen bir yöntem..
    Ama sebep oluşturmak zor, acılı veya hatayı kendimizde görmek hele en zor..
    Ayna da en çok gördüğüm kişiyi(kendimi) ne az bakıyormuşuz..

    YanıtlaSil
  21. hayattaki sebep sonuç ilişkisini anlamak ancak karşılaştığım sonuçları değişitirmekte...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KİM KİMDİR?

PIRIL PIRIL BİR SEN(E)

ÇOK AMA AZ