HAYAT ÇALIM MI ATIYOR YOKSA PAS MI?


Mevsim, üniversite eğitimi için baba ocağından çıkalı neredeyse iki sene olmuştu. Gittiği yerde, yurt yerine bir arkadaşı ile evde kalmayı tercih etmişti. Mutlaka avantajlı yanları vardı bu seçiminin ancak bir o kadar da dezavantajı da olacaktı. 

Öğrencilikte; okul, dersler, sınavların yanı sıra Mevsim için bir de evin ayrı sorumluluğu oluşmuştu. Okul çıkışı dersleri haricinde evde yapacaklarını düşünüyordu. Yıkanması gereken çamaşırlar, açlıktan zil çalan karnını doyurmak için yapacağı yemek ve çalışması gereken vize sınavları… “Eh bunları nasıl yetiştireceğim!” diye düşüncelere dalmıştı. Bunları düşünürken bir tarafı da sabaha kadar uyumak istiyordu. 


Problem

İki yıl geçmişti ama Mevsim hala bazı şeylere yetişemiyordu. “Ben bekarım ama evli çocuklu ve çalışan insanlar tüm bu koşturmacayı nasıl organize ediyorlar acaba” diye düşündü. Bir an önce işlerini yoluna koyabilmeyi umarak eve geldi. Temizliğini bitirdi ve yemek yapmak için annesini aradı. Yaparken zorlandığı ama yerken bayıldığı karnıyarık tarifini istedi annesinden. Sadece tarif alıp annesinin hatırını sormayı planlarken çoktan derin mevzulara girmişlerdi.

- Anne, zorlanıyorum iki yıl olacak hâlâ alışamadım. Hiçbir şeye yetişemiyorum bazen ağlamak istiyorum. Evimi çok özlüyorum. Ev arkadaşımla da çok farklıyız ona da bazen sinir oluyorum.  

- Kızım, bu yaşadıkların seni ne kadar güçlendiriyor aslında. İki yıl önceki haline bak. Bir de şimdiki haline bak. Bizimleyken her şey sana ne kadar da kolay geliyordu. Oraya gittiğin ilk zamanlarda ise yemek yapmak ne kadar zormuş diye ağlıyordun. Şimdi bak ne kadar pratikleştin. Her gün yemek, temizlik, bulaşık… Hepsiyle uğraşabilir oldun. Karnıyarık yemeği menünün vazgeçilmezi olmuş da kızım benden tarif bile ister hale gelmiş.

Annesi ile konuşmak Mevsim’e iyi geliyordu. Özlem duygusu ve yapıcı konuşmaları aralarındaki bağı daha da kuvvetlendirmişti sanki.

- İnsan böyledir kızım, her an değişir. Zaman onu dönüştürür. Bazen hayat; kontrolümüzde olmayan olayları problemmiş gibi karşımıza çıkarır. Aslında gelen problem insanı hayata hazırlamak, daha da marifetli biri olmasını sağlamak için geliyor.

Bu sebeple sana gelen problemleri iyi algıla. Geçeceğini ve zamanını en iyi şekilde geçirmen gerektiğini unutma. Keyif al, sabah otobüsü kaçırdığında da keyif al, ev arkadaşın uyuzluk ettiğinde de. Tadını çıkart bulunduğun koşulun. Çünkü insan zorluk yaşadığı anları keyifle anlatır gelecekte. Babanın askerlik anılarını, soğukta nasıl hasta olduğunu anlatmayı yirmi iki yıldır bırakmaması gibi…

- Evet, anlatırken bir de nasıl keyif aldığını hatırla. 

Tebessüm etmeye başlamıştı Mevsim. 

Teşekkür ederim anneciğim…

Telefonu kapatıp yemek hazırlıklarına başlamıştı. Hatta telaşından yemeğin altını biraz yakmıştı ama bu sefer canını sıkmadı. Güzel bir sofra hazırladı, yemekten sonra vizelerine çalıştı. Yıkanan çamaşırlarını asarken annesinin söyledikleri hala zihninde yankılanıyordu. 


keyif

Hayat, aslında bize çözmemiz ve sonra güçlenmemiz için problemler paslıyordu. 

İnsan ise bu problemleri, hayatın çalımı olarak görmekteydi. Olaylara bilinçli bakabildiğimizde çalım sandığımız bu pasları doğru stratejiler ile gole çevirebiliriz. Mevsim, zihninde problem olarak gördüğü şeylerin onu öncesine göre nasıl da daha marifetli yaptığını anladı. Ev arkadaşı ilişkilerindeki sabırsızlığımı kıvama getirmek için vardı sanki veya farklı şehirde okuması da, rahatını bozup harekete geçebilmek için olmuştu belki de.

İnsan, bazen kendini çıkmaz sokağa girmiş gibi hisseder. Oflar, puflar, şikâyet eder. Ne yapacağını bilemez, hatta bazen Mevsim gibi oturup ağlamak ister. 

Oysa en sıkıştığımız, zorlandığımız an bizden en iyi işlerin çıktığı andır. 

İnsanın o anlarda çözüm için gerçek yöntemlere ihtiyacı vardır. Peki neydi o gerçek yöntemler?


 &

Deneyimsel Tasarım Öğretisi insanın mutlu, başarılı olması ve doyumlu ilişkiler yaşaması için tutarlı, faydalı, uygulanabilir ve anlaşılır bilgiler sunar.

 &

“Sıradan bedellerle neden sıra dışı bir hayatın olsun ki?”

YAHYA HAMURCU

&


&

 


Yorumlar

  1. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Hayatta problemler olacağı zaten belli
    Bundan keyif alarak tadını çıkararak oyun tadında yaşamak ne büyük konfor

    YanıtlaSil
  3. Problem hep var ama çözüm de ardında... Emeğinize sağlık 🥰

    YanıtlaSil
  4. İnsan şikayeti bırakıp da çözüm arayışına bir girse çorap söküğü gibi gelir çözümler

    YanıtlaSil
  5. Acaba burda nasıl tepki verip bu problemi çözebilirim, dedikten sonra gelsin hayat bildiği gibi gelsin :)

    YanıtlaSil
  6. Gerçekten başkası yaparken insana işler çok kolaymış gibi geliyor. Hangi iş olursa olsun... O yüzden de adaletli algılayamıyor...
    Kaleminize sağlık ne güzel anlatmışsınız 🤍

    YanıtlaSil
  7. İnsan problemsiz bir hayat istemekte ama böyle bir hayat yok aslında. Öyle olsa biz hala küçük emekleyen o çocuk olurduk. Aslında problem sandığımız şeyler bizi geleceğe ve marifetlwnmwyw hazırlayan şeyler... İnsan bununanladığında gerçekten hayat daha keyifli oluyor...

    YanıtlaSil
  8. Problemlerimize farklı açıdan bakabilmeye yönlendiren bir yazı olmuş... Her problem aslında bizi güçlendirmek için varmış ;) Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  9. Yollar gide gide, problemler çöze çöze ...

    YanıtlaSil
  10. Şu satırları okurken bende mevsimin babası gibi geçmişe gittim.. şu hayatta en çok zorlandığım yerler hayatın beni hep bir üst gömlek giymeye hazırlandığı evrelerdi aslında…
    Kaleminize sağlık..💝

    YanıtlaSil
  11. En sıkıştığımız anların kıymetini bilmek dileğiyle…

    YanıtlaSil
  12. Mevsim'i okurken yaşadığım zorlu öğrenci hayatım gözümün önünden film şeridi gibi geçti. Ah mevsim az daha dayan şu tepeyi aşttık mı diğer tepeleri aşmak ne ki :) dermişim :) Tatlış zorluklar :))

    YanıtlaSil
  13. Merve Ay.. geçmiş gelecek.. şu an.. dışardan bakınca insan dönüşümü en güzel olan canlı

    YanıtlaSil
  14. Probleme ne güzel bir bakış açısı, kaleminize sağlık🌸

    YanıtlaSil
  15. İnsan zorlandığı yerde ısrar ederde ne de güzel gelişip, marifetleniyor

    YanıtlaSil
  16. Yasarken canimizi yakan onca sey biraz zamanla marine olunca gurur duydugum bir deneyime donusebiliyor. O zaman insan ne yapsin, olay/problem aninda az bir adim geri cekilip sahnesine disardan baksin.. super kolay birsey degil ama idmanla kolaylasacak, hayatin paslari once goguste yumusatilip cok guzel gollere ya da baska paslara donusecek.:))

    YanıtlaSil
  17. İnsan yaşarken o problem ve hissedilen acılar hiç geçmeyecek zannediyor. Ona sabreden ve o kısmı geçebilenler ise güzel sonuçlara varabiliryor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım mesele o baştaki zorluğa biraz sabretmek... Tam burada istikrarı yakalyıp net olabilsek hayat eminim kolay olacaktır...

      Sil
  18. Probleme bu açılardan bakmak ne kadar güzel🌸

    YanıtlaSil
  19. Tam olarak mutluluk nedir’in cevabı. İnsan hayatındaki problemlerine Mevsimin annesinin söylediği şekilde baksa, sıkıştığında bu beni geliştirmek için geldi ve gidecek diye baksa mutsuzluk diye bir şey kalmayacak aslında. Kaleminize sağlık çok güzel bir yazı olmuş. 👏

    YanıtlaSil
  20. İnsanı geliştiren, marifetlendiren süreçlerin zorlukların içine gizlenmesi..ama gençlikte bunun farkına varılamaması...keşke söylenenler ilk söylendiğinde anlaşılabilseydi..

    YanıtlaSil
  21. İnsanı geliştiren, marifetlendiren süreçlerin zorlukların içine gizlenmesi..ama gençlikte bunun farkına varılamaması...keşke söylenenler ilk söylendiğinde anlaşılabilseydi..

    YanıtlaSil
  22. Kaleminize sağlık çok güzel bir yazı olmuş 🤍

    YanıtlaSil
  23. Her şeyi tamamlamaya çalışarak, problemlerini çözerek çocuğa iyilik yaptığımızı düşünüp hiç bir şeyini eksik etmedik diyoruz ama keşke eksik kalsa da çocuk yetişse

    YanıtlaSil
  24. En güzel davranışı baskı sıkıntı anında yasaybilenlerden olalım insAllah sabır ve sekine ile

    YanıtlaSil
  25. En güzel davranışı baskı sıkıntı anında yasaybilenlerden olalım insAllah sabır ve sekine ile

    YanıtlaSil
  26. Kaleminize sağlık problemleri farklı bir açıdan gösteren çok güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  27. İnsan baskılar zorluklar yaşayınca beceri sahibi oluyor. Zoru görmeden kolayı da göremiyor.

    YanıtlaSil
  28. İnsanın konfor alanından çıkası geliyor.. :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KİM KİMDİR?

PIRIL PIRIL BİR SEN(E)

ÇOK AMA AZ