KAMİL VE MERAL ÇİFTİ


Kâmil Abi, yılların abisi. Koskoca adam. Şöyle baktığında yılların izi yüzünden okunan birisi. Saçları dökülmeye başlamış, kırışıklıkları derinleşmiş, dişleri eskimiş. Hani artık hayattaki enerjisi azalmıştır diyeceğin birisi. İnsan böyle birisini gözünde canlandırdığında hayattaki beklentileri de azalmıştır diyesi geliyor. Yani hayattaki istekleri azalmıştır diyeceğin birisi…



Oysa Kâmil Abi istekleri konusunda gençliğinden hiçbir şey kaybetmemiş gibiydi.

Hala yaşam enerjisi olan, bir fırsatı olsa veya çevrenin laf etmeyeceğini bilse belki de genç bir hanımı olmasını isteyecek birisi. Kâmil Abi bekar mı ki? Yok aslında evli. Ama evliliğinde aradığını bulamayan birisi…

Kâmil Abi gençliğinde -ki şu anda da ruhu genç- eşiyle evlenirken, çok mutlu olacağını düşünmüştü.

Yani güzel bir kadındı, biraz kısaydı ama olsun. Fakat, yıllar içerisinde güzelliğin çok da önemli olmadığını anlamıştı çünkü insan anlaşamayınca güzellik kayboluyordu. Eeee tabi bir de yıllar içerisinde de güzellik kayboluyordu. “Hangi akılla evlenmişim ki!” diye zaman zaman düşünüyordu. Bilinç veriyordu.

Kâmil Abinin eşi Meral Abla kendi halinde bir kadındı. Ama çokça kendi halindeydi. Onun için evlendikten sonra konu kapanmıştı. Kâmil onun eşiydi, o da Kâmil’in eşiydi. Denklem bu kadar basitti. Ne gerek vardı o kadar uğraşmaya. Yani aklına başka hiçbir olasılık gelmiyordu. İnsan hayatında bir kere evlenirdi. Evlenirse de severdi. Dolayısıyla imza atmak yeterliydi, başka da bir şey yapmaya gerek yoktu.

Oysa Kâmil Abi öyle değildi. O enerjik, canlı ve hoş sohbet birisiydi. Güzel diye aldığı eşi ise neredeyse konuşmayan, işin daha da üzücü tarafı ise kendisini hiç geliştirmeyen birisiydi. Meral menopozlu yaşlarına gelmiş olmasına rağmen hala konuşmayı öğrenememiş miydi? Yoksa konuşmak işine mi gelmiyordu? Yani bu kadar etrafta çok konuşan varken, hakikaten neydi onu bu kadar konuşturmayan?

Veya neden hala 30 yıl öncesinin ustalarının yemek tarifini yapıyordu? Yemek tarifini yaptığı ustalar hayata gözlerini yummuş, geride bıraktığı kitapların ise kapakları solmuştu. Pazardaki adam bile yeni tariflere daha hakimken yeni bir şeye adapte olmak onun için neden bu kadar zordu?



Geçenlerde bir misafirliğe giderken Meral Abla “Bu pantolon ne kadar da sağlam çıktı, 30 yıldır giyiyorum” dediğinde, Kâmil Abi “Sağlam çıkmasa da atacak mıydın ki?” dedi.

Hakikaten neydi o öyle? Taşınırlarken eski kıyafetleri atmaya çalışıyordular da Meral Abla beyazdan sarıya dönmüş bluzunu bile vermemişti.

Ne kadar farklıydı Meral Abla. Sanki çok uzaktaki birisi…

Biricik kızı Meral Abla’ya ne kadar benzese de eşe dosta; “Kızımdaki güzellik kimden acaba?” diyordu. Aklına eşinin gençliğindeki güzelliği hiç gelmiyordu. Peki neden? Neden Meral hanımı bu kadar beğenmiyordu?

Kâmil Abi, Meral Abla’yı en başında bu kadar iyi tanısaydı yine de evlenir miydi?

“Şimdiki aklım olsa hayır” dedi Kâmil Abi.

Sonra da şunu düşündü, Meral de kendi gibi birisiyle evlenseydi, geçmişte yaşayan ve konuşmayan evleri nasıl olurdu? Çocukları bir şekilde konuşmayı öğrenir miydi? Düşünürken tebessüm etti. Yani belki de insanın kendisi gibi birisini bulması kolaydı ama iyi bir şey değildi.

Yaratılan şeylerde farklılar vardır. Ve iyi ki de vardır… Eğer farklılıklar olmasaydı o zaman insan aşırılaşırdı. Aynı Meral Abla’nın kendisi gibi birisiyle evlenme senaryosundaki gibi…

Aslında bu farklılıklar bir bütünü oluşturur, bir tablonun içerisindeki farklı renkler gibi…

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki, insanlar kendisine benzeyen kişilerle daha rahat iletişim kurarlar. Kendisi gibi olmayan ile karşılaştığında zorlanmalar başlar. Oysa insan ancak kendisinden farklı olan ile gelişir…

Kendin gibi olanla anlaşırken, kendinden farklı olanla da anlaşabiliyor musun?

Kendin gibi olana uyum gösterirken, kendinden farklı olana da uyum gösterebiliyor musun?

Peki anlaşılacak olan ortak noktalar nelerdir?

Uyum gösterilecek olan yerler nelerdir?

Peki insanlar arasındaki bu farklılıklar nelerdir? 


 &

Deneyimsel Tasarım Öğretisi insanın mutlu, başarılı olması ve doyumlu ilişkiler yaşaması için tutarlı, faydalı, uygulanabilir ve anlaşılır bilgiler sunar. 

&

Bu hayatta insanlar iyi insanlarla karşılaşırlar... 
Aslında bu çok önemli değildir... 
Mesele iyi insanlarla birlikte olabilmek, "iyi insanlarla iyi ilişki kurabilmektir!.. 

YAHYA HAMURCU

&

 KİM KİMDİR  

İLİŞKİLERDE USTALIK

BAŞARI PSİKOLOJİSİ

&




Yorumlar

  1. Çok fayda odaklı bir içerik. Kaleminize sağlık🌱

    YanıtlaSil
  2. Farklılıkların aslında bir zenginlik olduğunu, ortak hedefe uyumlanmadıklarında da bir soruna dönüşebileceğini gösteren güzel bir yazı olmuş, emeğinize sağlık 🌿

    YanıtlaSil
  3. Farklılıklar değil benzerliklere odaklanmak ilişkilerimizde çözüm noktası… Ne tatli bir yazı olmuş 🥰

    Ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  4. İnsan kendisine benzemeyen sen öğrenir.

    YanıtlaSil
  5. Farklılıklarımız aslında zenginliklerimiz, karşılaştıgımız kişilerden bir şeyler öğrenip kendimize katabilirsek, o zaman birlikte yaşamak keyifli hale gelir, uyum göstermek ne kadar da güzel anlatılmış kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Emeğinize sağlık, farklılığın önemini ne güzel anlatmışsınız

    YanıtlaSil
  7. Yaratılan şeylerde farklılar vardır. Ve iyi ki de vardır… Eğer farklılıklar olmasaydı o zaman insan aşırılaşırdı!!!!

    YanıtlaSil
  8. Farklılıkların geliştirdiğini farkedersek dönüşüm oluyor. Ama biz dahaca kabul edemiyoruz… benim gibi olmayan benden değildir diyoruz…
    İyi ki Kim Kimdir var

    YanıtlaSil
  9. Gerçekten ne kadar da farklılıkları yanlış değerlendiriyoruz. Gelişmek iyi yerlere gelmek istiyoruz ama bizi o levele taşıyacak olan farklılıkları kilim altı etmek istiyoruz. İnsana aynı yaşamda farklı bir bakış açısı sunan bir yazı olmuş ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Farklı olana uyumlanabilmek işte asıl mesele sanırım

    YanıtlaSil
  11. Ee ne de olsa herkese göre kendi biricik, herkese göre canım kendim :) Bi anlayabilsek en biricik olanın denge olduğunu 🤔

    YanıtlaSil
  12. Aslında farklı olan kişide kendimizdeki eksiği görebiliriz. İlişkide benden ona ondan bana geçiş olabilir. Ne kadar da büyük bir imkan...

    YanıtlaSil
  13. İnsan aynı olanla eğlenir farklı olandan öğrenir. Hayatta hakkını veren öğrencilerden olmak dileğiyle...

    YanıtlaSil
  14. Çarşıdan aldım bir tane eve geldim bin tane dememek için gerçekten
    "Kim kimdir"

    YanıtlaSil
  15. İnsan bunu görebildiğinde kendinden farklı olanla uyumlanması çok daha kolaylaşıyor..

    YanıtlaSil
  16. Görüntü, davranış ve düşünce de kendisi gibi değilse araya mesafe koyuyor insanlar ama sofrada çeşitliliğe, birbirinden farklı yiyeceklere de hayır diyemiyor :)
    Çeşitlilik her yerde lazım bize.. Çok haklısınız, güzel yazınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
  17. farklı olana gıcık demek en kestirme yol ama o farklılıkların nedenini anlayıp deşifre ettikçe o zaman insan hayattan çevresindekilerle olmaktan keyif alıyor.

    YanıtlaSil
  18. Faydalı bir yazı olmuş ellerinize kaleminize sağlık 👏🏻

    YanıtlaSil
  19. Farklılıkların sebebini öğrendiğimizde bizden farklı olan ile neden iletişim kurmamız gerektiğini de anlıyoruz. Ömür boyu eleştirerek ilişkiler çok acayip yerlere gidiyor, birbirine tahammül edemeyen insanlar olabiliyorlar. Aslınca çözüm çok basit... Teşekkür ederiz. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  20. Farklılıkları fark edebilmek uyumlanbilemek yönetebilmek çok kıymetli, bu süreçlerin anlatıldı güzel bir yazı emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  21. Güner Tozkoparan7 Nisan 2024 22:38

    Bu öğreti hayatıma girmeden önce bilmediğim bir yolda ilerlemeye çalışıyordum. Herkesin alması gereken bir seminer.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KİM KİMDİR?

PIRIL PIRIL BİR SEN(E)

ÇOK AMA AZ