EŞ KUTUPLAR


Zıt kutuplar birbirini çeker, diye bir cümle geldi aklına. Arkasına yaslandı, tavandaki ışığa baktı gözlerini hafif kısarak.  İki zıt kutup birbirini nasıl çekerdi acaba? Çekmek ne demekti? “Hem zıt olup hem de yan yana olmak mı acaba?” diye düşündü zihninde birkaç soruyla birlikte. “Oysa zıt olan şeyler itmez miydi birbirini?  


deneyimsel öğreti ve bilinç


Hafif tebessüm etti, anne ve babası geldi aklına Elif’in. İki zıt kutuplardı gerçekten. Birbirini tamamlamak için çekmeydi bu. Birinde olan diğerinde yoktu. Evet, iki ayrı insandı annesi ve babası Elif’in. Birbirlerinden çok farklıydılar ve bu farklılıklar iletişimlerine yansıyordu. Annesinin, kendisine söylediği cümleleri hatırladı sonra. 

Bu adamın dağınıklığını toplayacak bir makine olsa bozulurdu çalışmaktan.

Bir insan, eve misafir getiriyorum der mi çat diye? diyor. Hem de kaç defa... 

Bir keresinde de siz küçüktünüz, kalkın Bursa’ya gidiyoruz diye girdi eve bir anda. İnanabiliyor musun?

Çok fazla konuşuyor, gerçekten çok. Kaş göz işareti yapıyorum bazen ortamda, görmüyor da. Görse de anlamıyor. Ben de nasıl anlamadığını anlamıyorum.

‘On dakikaya geliyorum.’ deyip yarım saate gelmesi…

Yolculuğa çıktıkları zaman keyifli gidip piknik yapmak istemesi -benim bir an önce gideceğimiz yere varmak istememe rağmen- deli ediyordu beni.

İnsan, etrafındaki insanları neye göre değerlendiriyor?

Hoşuna giden tarafları da vardı. Onlardan da bahsederdi.

Kin tutmazdı mesela, unuturdu hemen kızdığı bir şey olduğunda.

Cömertti, ihtiyaç sahiplerine vermeyi, hediye almayı, bir şeyler ısmarlamayı çok severdi. 

Çabuk tanışıp kaynaşırdı insanlarla. 

Sevgi insanıydı, belli ederdi sevgisini insanlara karşı.  

Bazen de babası yakınırdı annesinden.

Çok tutumlu bir annen var gerçekten. Para ne için var? Bana göre harcamak için.

Geçmişte olanları da unutmaz asla. Yeni evliyken bağırmışım annemin yanında, hala onu söyler durur.  Bana sorsan hatırlamam bile.

Görüntüye çok takılıyor bir de. Sürekli kıyafetlerimi eleştirir. ‘Onunla bu olmamış, nasıl seçtin bunu Bahattin?’ der. Yani her şey görüntü mü bu hayatta? İnsan, iki çift güzel söz söyler. Ama nerde…

Şimdi doğruyu söyleyelim çok düzenlidir. Evine, çocuklarına güzel bakar. Sorumluluk sahibidir. Her ne kadar çokça kurallarımız olsa da evde! 


deneyimsel öğreti ve bilinç

Ama kızım şu bir gerçek ki bizi biz yapan şey de bu farklılıklarımız.

Düşünsene annenin de benim kadar dağınık olduğunu, nasıl yaşardık bu evde?

Bakma kızıyorum kurallar çok diye ama o kurallar olmasa evde düzenimiz de olmaz. Birbirimizi tamamlamamız bende olmayanın onda, onda olmayanın bende olması bizi birbirimize çeken şey. 

Bizi geliştiren şey farklılıklarımız… 

Birinin önem verdiği şeyi diğeri umursamaz. Birine basit gelen şey, öbürü için çok önemlidir. Birisi sevgisiz yapamaz, diğeri saygı olmazsa olmaz, der.

İki farklı algı, İki farklı bakış açısı. Algılamadaki farklılıklar hayatımızda zıtlıklar oluşturur. Aynı evin içinde iki zıt kutup… Bu zıtlığı anlamak geliştirir insanı. Zıtlıkların insana yük olmadığını şavaşılması gereken bir şey olmadığını anlatır insana.

Ne zaman?

Anlayınca.

Anlayınca çok şey değişir.

O zaman o iki kutup, yıldız olur yön verir birbirine.



&

Deneyimsel Tasarım Öğretisi insanın mutlu, başarılı olması ve doyumlu ilişkiler yaşaması için tutarlı, faydalı, uygulanabilir ve anlaşılır bilgiler sunar. 

&

“Bu senin yaşamın… Bu senin yaşamın ama, beni de ilgilendiriyor!” Evet, senin yaşamın beni de ilgilendiriyor.Çünkü; aynı zamanda, aynı seyirci karşısında, aynı sahneyi paylaşıyoruz.


YAHYA HAMURCU

&

 &

KİM KİMDİR

İLİŞKİLERDE USTALIK

BAŞARI PSİKOLOJİSİ


Yorumlar

  1. En büyük kavga sebebi,ama tanıyınca gelişme sebebi.kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Farklılıklar zenginliktir. Herkes aynı olmuş olsa dünya çok sıkıcı olurdu.🫠

    YanıtlaSil
  3. Farklılıkların bir ayrışma değil de bir zenginlik olduğunu ve bütünü tamamlayan bir parça olduğunu anlayan insan, hiç eskisi gibi davranır mı karşısındaki eşine?
    Her insan bu " Kim Kimdir? " Eğitimini almalı, etrafındaki insanlarla daha kaliteli bir iletişim kurmak için.

    YanıtlaSil
  4. Anlayınca kendini ve başkalarını, o zaman kim meyi neden yapıyor? Bunu da fark ediyor insan. Kızamıyor, gıcık olamıyor zıt davrananlara

    YanıtlaSil
  5. Neden acaba bizim tam zıddımızda mizacı olan bir kişi hayatta hep dibimizde bitiveriyor? Zıt kutuplar birbirini çeker lafı burdan mı çıkmıştır? Acaba biz de eksik olanı tamamlamak, kendimizi geliştirmek için mi yanıbaşımızdadırlar? Neden farklıyız ne de güzel anlatılmış, kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  6. Zıtlıkları anlamak ne kadar da rahatlatıyor insanı değil mi? İnsan anlayamadığında nasıl da zorlanıyor. Hep de zıtlar birleşir bu hayatta... Bu farklılığı çok akıcı ve güzel anlatan bir yazı olmuş gerçekten...

    YanıtlaSil
  7. Hülya Gezici6 Nisan 2024 09:57

    İnsan tanımlayamadığını mesele yapıyor .Benzeriyle eğlenip , zıddıyla da gelişiyor oysa ki ...

    YanıtlaSil
  8. Nasıl da zıttımızı buluyoruz
    Sonra da şikayet ediyoruz bizden farklı diye
    Halbuki zıttımız olduğu için ona ihtiyaç duyuyoruz

    YanıtlaSil
  9. Mesela insanların farklı olması değil nokta insanlardaki bu farklılığı fark edip onu yönetebilmek gerekiyor. Her insanın güçlü ve zayıf yönleri var. Herkes kendisi gibi olanla beraber olmak istiyor ama benim gibi olan bana bir şey katabilir mi? İnsanlardaki bu farklılığı anlayınca ne kadar kolay. İnsan iç yüzünü bilmediği bir şeye nasıl sabredebilir ki?

    YanıtlaSil
  10. Fatma Bayram6 Nisan 2024 17:08

    İnsan farklılıkları heleki tam zıttını nasıl da muhalefet olarak algılıyor. Detayda bakınca nasılda bizi tamamlayan yanlar halbuki, eksikliklerimiz, düşünemediklerimiz, göremediklerimiz.

    YanıtlaSil
  11. O farklılıkların kişiyi geliştirdiğini anladığımızda zihin rahatlıyor. Yaptıklarının sebebi buymuşu anlayabilmek çok büyük konfor .

    YanıtlaSil
  12. Güner Tozkoparan8 Nisan 2024 15:03

    Farkındalık uyandıran çok güzel bir yazı.

    YanıtlaSil
  13. Farklılık insanoğluna verilmiş en büyük imkanlardan biri. Hareketi başlatan domino taşı gibi.... Her şey aynı olsa halimiz nice olurdu... Yazı farkındalık uyandıran güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  14. Zıtlıkların uyumu🥰

    YanıtlaSil
  15. Ne kadar kıymetli farklı kişilerle bir arada olmamız. Hepte öyle denk gelir zaten. Çevremize aile örneklerine baktığımızda da öyle. Verilen varsa beklenen de var demek ki :) Farklılıklarımızı yönetebilmek dileğiyle

    YanıtlaSil
  16. İnsan anlamıyor çoğu zaman oysa bize gelen zıt özellikteki kişi aslında bize ikram :) ne güzel bir dengeleyici sistem var hayatımızda... anlayabilmek umuduyla...

    YanıtlaSil
  17. Hayatimiza giren zitliklardan ders cikarabilenlerden ve farklılıklara kolay uyumlananalardan olalım insAllah 💐

    YanıtlaSil
  18. Zeynep Şakar6 Mayıs 2024 18:08

    İnsan anlasa kimin neden nasıl davrandığını her şey o kadar anlaşılabilir ve yaşanabilir olacak ki. Çünkü insan anlatamadığı şeye sabredemiyor:)

    YanıtlaSil
  19. Ne güzel zıtlıklari anlamak, bilmek... Eskiden uyuz olduğundan kaçarken şimdi özellikle gidip onun yanına oturmak... Sınavdan kacmamak için sınavın nasıl olduğunu anlamak işleri daha sevimli hale getirmiyor mu ? Elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  20. İnsanin tam zittindaki ile dengeye geldiğini öğrenmesi çok büyük bir nimet.. Elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  21. Kaleminize sağlık…
    Kendi anne babam geldi direk gözümün önüne..
    Birbirinden o kadar farklıki ikisi de..
    sonra çevremdeki diğer çiftleri düşündüm ve benzer ilişkiler çok fazlaydı… aslında ilimle bakınca, bunun bir sebebi olmalı diyor insan.. çünkü hayattaki her şey bu kadar mükemmel yaratılmışken ve bir sebep sonuç ilişkisi içindeyken bu bir tesadüf olamaz gibi…

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KİM KİMDİR?

PIRIL PIRIL BİR SEN(E)

ÇOK AMA AZ